Ισραηλινά άρματα μάχης μέσα στη Γάζα

Το Τελ Αβίβ ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές, διαμηνύει η Τεχεράνη και προειδοποιεί ότι πολλές δυνάμεις ίσως αναλάβουν δράση

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεκτάθηκαν χθες οι επιχειρήσεις δυνάμεων πεζικού με την υποστήριξη τεθωρακισμένων από την πλευρά του Ισραήλ μέσα στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, που ξεκίνησαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Η από καιρό αναμενόμενη εισβολή χερσαίων δυνάμεων κλιμακώνεται σταδιακά: ενώ τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα οι ισραηλινές δυνάμεις εμπλέκονταν σε σύντομες διεισδύσεις κοντά στα σύνορα, για να αποσυρθούν στη συνέχεια, από την Κυριακή φαίνεται να προσπαθούν να ελέγξουν εδάφη και να περικυκλώσουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, ώστε να ακολουθήσουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις για την καταστροφή του στρατιωτικού δυναμικού της Χαμάς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera και του γαλλικού πρακτορείου AFP, ισραηλινά στρατεύματα και άρματα μάχης κινήθηκαν από Βορρά και Νότο προς την πόλη της Γάζας, φτάνοντας στα περίχωρά της. Κάποια ισραηλινά τανκς κατάφεραν να προελάσουν σε βάθος τριών χιλιομέτρων και να εγκατασταθούν στη λεωφόρο Σαλαντίν, τον ένα από τους δύο κεντρικούς οδικούς άξονες που συνδέουν τη νότια Γάζα, από τα σύνορα με την Αίγυπτο, με τη βόρεια, στα σύνορα με το Ισραήλ. Αλλη ισραηλινή φάλαγγα, κινούμενη από το βορειοδυτικό άκρο της Λωρίδας, προσπαθούσε να ελέγξει τον δεύτερο οδικό άξονα, κατά μήκος της παραλίας.

Οι μαχητές της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων εκτόξευσαν αντιαρματικά πυρά και ενεπλάκησαν σε οδομαχίες με τους εισβολείς. Το Σαββατοκύριακο έλαβε χώρα στον Λίβανο συνάντηση αντιπροσωπειών όλων των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, που δεσμεύτηκαν να πολεμήσουν μαζί με τη Χαμάς εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, παρά τις διαφορές τους. Χθες το βράδυ η κατάσταση επί του πεδίου παρέμενε συγκεχυμένη. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι εξουδετερώθηκαν εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς και συνεργατών της, ενώ ο επικεφαλής της ελεγχόμενης από την ισλαμική οργάνωση κυβέρνησης της Γάζας, Σαλάμα Μααρούφ, υποστήριξε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έμειναν μόνο μία ώρα στη λεωφόρο Σαλαντίν και αναγκάστηκαν να αποσυρθούν υπό τα πυκνά πυρά που αντιμετώπισαν.

Η παρεμπόδιση ανθρωπιστικής βοήθειας ίσως αποτελεί έγκλημα πολέμου, διαμηνύει ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Παράλληλα, συνεχίζονταν οι καταιγιστικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από ξηρά, θάλασσα και αέρα, στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να δηλώνει ότι η κατάσταση γίνεται «ολοένα και περισσότερο απελπιστική», επαναλαμβάνοντας την έκκληση για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία, όπως ζήτησε, με συντριπτική πλειοψηφία, και η Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε αυτές τις εκκλήσεις, υποστηρίζοντας ότι θα ισοδυναμούσαν με «παράδοση στη Χαμάς» και ότι το Ισραήλ «μάχεται με τους εχθρούς του πολιτισμού».

Μέχρι χθες είχαν σκοτωθεί, σύμφωνα με τη διοίκηση της Γάζας, αλλά και την Παλαιστινιακή Αρχή, τουλάχιστον 8.306 άνθρωποι στη Γάζα, με ένα παιδί να πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά. Στα θύματα περιλαμβάνονται 116 γιατροί και νοσηλευτές, 59 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ και 25 δημοσιογράφοι. Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν δήλωσε ότι σκοπεύει να διεξαγάγει έρευνα για εγκλήματα πολέμου τόσο σχετικά με τις επιθέσεις της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, όσο και από την πλευρά του Ισραήλ. Μάλιστα τόνισε ότι η σκόπιμη παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας ενδεχομένως αποτελεί έγκλημα πολέμου. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για το νοσοκομείο Αλ Κουντς, στην πόλη της Γάζας, καθώς ο ισραηλινός στρατός ζήτησε την εκκένωσή του, κάτι που αρνήθηκε να πράξει το προσωπικό του και κατήγγειλε ο ΠΟΥ.

Στην Τεχεράνη, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε ότι το Ισραήλ «πέρασε την κόκκινη γραμμή» και προειδοποίησε ότι «πολλές δυνάμεις μπορεί να αναλάβουν δράση» (εναντίον του). Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμεντ Στάγεχ δήλωσε ότι ούτε ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ούτε οποιοσδήποτε άλλος θα δεχτεί να παραλάβει τη διοίκηση της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να έρθουμε στη Γάζα με ισραηλινό τανκ ή με F-16». Προσέθεσε δε ότι προϋπόθεση για την ειρήνευση είναι η δρομολόγηση της πολιτικής λύσης στη βάση των δύο κρατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT