Οι δύο όψεις του δράματος των ομήρων

Ο ισραηλινός στρατός απελευθέρωσε μία γυναίκα στρατιωτικό που είχε αιχμαλωτιστεί, ενώ επιβεβαιώθηκε ο θάνατος μιας νεαρής Γερμανοεβραίας

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς σφίγγει ο ισραηλινός κλοιός γύρω από την πόλη της Γάζας, η Χαμάς κλιμακώνει τον ψυχολογικό πόλεμο για τους περίπου 240 ομήρους που κατάφερε να αιχμαλωτίσει στη διάρκεια των φονικών επιδρομών της 7ης Οκτωβρίου, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερα από 1.400 άτομα.

Χθες η ισλαμική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εικονίζονται τρεις γυναίκες όμηροι μπροστά από έναν γυμνό τοίχο. Μία από αυτές απηύθυνε οργισμένο μήνυμα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, καλώντας τον να εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των Παλαιστινίων που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατήγγειλε τη Χαμάς για «βάναυση ψυχολογική προπαγάνδα».

Λίγο αργότερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το πρώτο ευχάριστο νέο σχετικά με το θρίλερ των ομήρων: την απελευθέρωση μιας γυναίκας στρατιωτικού, ονόματι Ορι Μεγκίντις, η οποία είχε αιχμαλωτιστεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και κρατούνταν στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Η απελευθέρωση ήταν καρπός των χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Μεγκίντις θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις, αλλά γενικά «είναι καλά» στην υγεία της.

Αντίθετα, η χθεσινή ημέρα βύθισε στο πένθος την οικογένεια της 22χρονης Γερμανοεβραίας Σάνι Νικόλ Λουκ, που είχε απαχθεί κατά την επιδρομή της Χαμάς σε μουσικό φεστιβάλ στο νότιο Ισραήλ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ακολούθησε πραγματικό μακελειό. Η σορός της άτυχης κοπέλας δεν έχει εντοπιστεί ακόμη, αλλά οι ιατροδικαστικές αρχές την ταυτοποίησαν με εξέταση DNA σε θραύσμα οστού που τους παραδόθηκε. «Αυτά που είδαμε στα σύνορα Ισραήλ – Γάζας ξεπερνούν κατά πολύ το πογκρόμ. Ηταν ένα πραγματικό σφαγείο», δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ με αφορμή το θλιβερό νέο.

Οι δύο όψεις του δράματος των ομήρων-1
Απελευθερώθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ νεαρή στρατιωτικός που υπηρετούσε σε βάση κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και απήχθη κατά τη διείσδυση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή, η οικογένεια της Γερμανοϊσραηλινής Σάνι Λουκ ενημερώθηκε χθες ότι η 22χρονη, της οποίας η βίαιη απαγωγή είχε απαθανατιστεί από την οργάνωση και συγκλονίσει τη διεθνή κοινή γνώμη, είναι νεκρή. [IDF]

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός αναθεώρησε προς τα πάνω τον αριθμό των ομήρων, ανεβάζοντάς τον σε 239. Μόνο τέσσερις όμηροι έχουν απελευθερωθεί μέχρι τώρα – δύο Αμερικανίδες και δύο Ισραηλινές γυναίκες προχωρημένης ηλικίας. Υπολογίζεται ότι οι μισοί από τους ομήρους είναι ξένοι υπήκοοι, με διαβατήρια από 25 χώρες.

Το Σάββατο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με συγγενείς ομήρων, οι οποίοι του άσκησαν ισχυρή πίεση να επιδιώξει την απελευθέρωση των οικείων τους με κάθε τίμημα. Η μητέρα μιας από τις κοπέλες που απήχθησαν στο μοιραίο μουσικό φεστιβάλ του ζήτησε να κάνει συμφωνία στη βάση του «όλοι για όλους», δηλαδή απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατάει η Χαμάς με αντάλλαγμα όλους των Παλαιστίνιους που κρατούνται στο Ισραήλ και υπολογίζονται σε 6.300, κάτι που αποτελεί και τον στόχο της ισλαμικής οργάνωσης.

Ρεπορτάζ του CNN αναφέρει ότι οι διαβουλεύσεις που γίνονταν με μεσολάβηση του Κατάρ για την τύχη των ομήρων πήγαιναν πολύ καλά μέχρι την περασμένη Παρασκευή, αλλά σκόνταψαν στο αίτημα της Χαμάς να επιτρέψει το Ισραήλ τον εφοδιασμό της Γάζας με καύσιμα. Πάντως ο ηγέτης της οργάνωσης στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, δήλωσε ότι η δική του πλευρά είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις ώστε να επιτευχθεί η απελευθέρωση των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT