Χωρίς θύματα η νέα επίθεση με drones κατά βάσης με δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ

Χωρίς θύματα η νέα επίθεση με drones κατά βάσης με δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ

Πρόκειται για την τελευταία σε σειρά επιθέσεων κατά δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο drones στόχευσαν την αεροπορική βάση Αϊν αλ Ασαντ, η οποία φιλοξενεί δυνάμεις των ΗΠΑ στο δυτικό Ιράκ, τα ξημερώματα της Τρίτης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η επίθεση, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν προκάλεσε θύματα ούτε υλικές ζημιές, είναι η τελευταία σε σειρά επιθέσεων κατά δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στην ευρύτερη περιοχή, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυνάμεων που φιλοξενούνται στη βάση έχουν δεχθεί τουλάχιστον 23 επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ιράκ και τη Συρία από τις 17 έως τις 30 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ.

Αύξηση των επιθέσεων κατά αμερικανικών δυνάμεων

Εχει καταγραφεί αύξηση των επιθέσεων κατά των αμερικανικών δυνάμεων από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ιρακινές οργανώσεις, ευθυγραμμιζόμενες με το Ιράν, έχουν απειλήσει ότι θα στοχεύσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εάν η Ουάσιγκτον παρέμβει για να στηρίξει το Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Η οργάνωση «Ισλαμική αντίσταση στο Ιράκ» ανακοίνωσε τη στήριξή της στην επίθεση της Τρίτης.

Τη Δευτέρα, τέσσερις πύραυλοι Katyusha εκτοξεύτηκαν κατά της ίδιας αεροπορικής βάσης στο Ιράκ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ίδια ομάδα.

Ομάδες πολιτοφυλακής στο Ιράκ που υποστηρίζονται από το Ιράν απαιτούν σταθερά την απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων και έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον τους, καθώς και κατά της αμερικανικής πρεσβείας.

Οι επιθέσεις είχαν σταματήσει αφότου ο πρωθυπουργός Σουντάνι -που ορίστηκε από το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό μπλοκ, το οποίο ευθυγραμμίζονται με το Ιράν- ανέλαβε την εξουσία πέρυσι.

Οι εκκλήσεις για απέλαση των στρατευμάτων των ΗΠΑ ήταν επίσης σχετικά αθόρυβες από τότε. Ωστόσο, αυτές οι απαιτήσεις, καθώς και οι επιθέσεις, επανήλθαν μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Τη Δευτέρα, ο Ιρακινός πολιτικός Χαντί Αλ Αμιρί, ηγέτης της Πολιτικής και Στρατιωτικής οργάνωσης Μπαντρ που πρόσκειται στο Ιράν, προέτρεψε την κυβέρνηση «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ορίσει σοβαρό, συγκεκριμένο και βραχυπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα για την έξοδο των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού από το Ιράκ».

Το κάλεσμα έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο σιίτης ιερωμένος του Ιράκ Μουκτάντα Αλ Σαντρ κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση και τους βουλευτές να κλείσουν την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη σε απάντηση για την «απεριόριστη υποστήριξη» της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT