Ζοζέπ Μπορέλ: Καταδικάζει τις επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων

Ζοζέπ Μπορέλ: Καταδικάζει τις επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων

Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη να αυξηθεί η διεθνής υποστήριξη προς τον άμαχο πληθυσμό, υπενθυμίζοντας τον τριπλασιασμό της ανθρωπιστικής βοήθειας της Ε.Ε. προς τη Γάζα με 75 εκατομμύρια ευρώ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντατικές διαβουλεύσεις για την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή με υπουργούς Εξωτερικών της ευρύτερης περιοχής είχε χθες και σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, λίγες μόνο μέρες μετά το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου οι 27 ηγέτες ζήτησαν το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων, προκειμένου να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Στις συνομιλίες του ο Μπορέλ καταδίκασε τις επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων, όπως ανέφερε, κατά Παλαιστινίων.

Συγκεκριμένα, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας ενημέρωσε σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαχράν αλ Σαούντ, της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφαντι, της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι καθώς και τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, Χισεϊν Μπραχίμ Τάχα, για τις συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς και για την έκκλησή τους για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη. Ο Ζοζέπ Μπορέλ εξάλλου ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την ανάγκη να αποφευχθεί επέκταση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή και τη σημασία προστασίας του άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με το ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο. Επίσης, υπογράμμισε την έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τη Χαμάς για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων, χωρίς προϋποθέσεις.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία για τις επιθέσεις των Ισραηλινών εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων, τις οποίες και καταδίκασε» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα, στους συνομιλητές του επισήμανε την ανάγκη να εκκινήσει εκ νέου σύντομα η διαδικασία ειρήνευσης, ώστε να επιτευχθεί «μόνιμη βιώσιμη λύση στη σύγκρουση, στη βάση των δύο κρατών».

Στη συνομιλία του με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ επέμεινε στην ανάγκη να αποφευχθεί περαιτέρω πόλωση και να προωθηθούν ο αμοιβαίος σεβασμός και η θρησκευτική ανοχή, καταδικάζοντας τα πρόσφατα επεισόδια καψίματος του Κορανίου, καθώς και τις επιθέσεις εναντίον εβραϊκών ιδρυμάτων.

Χθες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φιλίπ Λαζαρινί, τον γενικό επίτροπο της υπηρεσίας αρωγής και έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή (UNRWA) στον οποίο εξέφρασε τις ανησυχίες του «για την τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση και την έλλειψη πρόσβασης σε βασικά αγαθά για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στη Γάζα». Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη να αυξηθεί η διεθνής υποστήριξη προς τον άμαχο πληθυσμό, υπενθυμίζοντας τον τριπλασιασμό της ανθρωπιστικής βοήθειας της Ε.Ε. προς τη Γάζα με 75 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και την πρόσθετη υποστήριξή της ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ προς τη UNRWA. Ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για το προσωπικό της UNRWA που σκοτώθηκε ενώ ήταν σε υπηρεσία και απέδωσε φόρο τιμής σε όλο το προσωπικό του ΟΗΕ που διακινδυνεύει τη ζωή του σε περιοχές συγκρούσεων.

«Η Ε.Ε. είναι και θα παραμείνει ενεργά δεσμευμένη με όλους τους εταίρους της, προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ, της Παλαιστίνης και της περιοχής» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT