Τι υποστηρίζει ο στρατός του Ισραήλ για την Τζαμπάγια: «Σκοτώσαμε ηγετικό στέλεχος της Χαμάς»

Τι υποστηρίζει ο στρατός του Ισραήλ για την Τζαμπάγια: «Σκοτώσαμε ηγετικό στέλεχος της Χαμάς»

Ο Χαζέμ Κασέμ, εκπρόσωπος της Χαμάς, αρνήθηκε ότι διοικητής της οργάνωσης βρισκόταν στην περιοχή που χτυπήθηκε από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη στην Τζαμπάγια

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δολοφονία ηγετικού στελέχους της Χαμάς και τη διάλυση υποδομής της υποστηρίζει ότι πέτυχε ο ισραηλινός στρατός, μετά το πλήγμα σε σημείο της περιοχής Τζαμπάγια, στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Από την πλευρά τους, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τον πυκνοκατοικημένο καταυλισμό προσφύγων.

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Ντανιέλ Χαγκάρι είπε ότι ο ισραηλινός στρατός «κατάφερε να εξοντώσει τον τρομοκράτη δολοφόνο Ιμπραχίμ Μπιαρί», ο οποίος ήταν «βασικός διοικητής» από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στη βόρεια Γάζα.

Κατά τη διάρκεια της «εξάλειψής του, πολλοί τρομοκράτες σκοτώθηκαν», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι η στόχευση του κτιρίου όπου βρισκόταν ο Μπιαρί «οδήγησε επίσης στην κατάρρευση άλλων κτιρίων επειδή υπήρχε μια πολύ εκτεταμένη υποδομή εκεί».

Η ανακοίνωση των IDF

«Πολεμικά αεροσκάφη των IDF, καθοδηγούμενα από την υπηρεσία πληροφοριών Shin Bet, σκότωσαν τον Iμπραχίμ Μπιαρί, διοικητή του κεντρικού τάγματος Τζαμπαλίγια της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, ο οποίος ήταν ένας από τους αρχηγούς της δολοφονικής τρομοκρατικής επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο στρατός του Ισραήλ.

Πολλά μέλη της Χαμάς σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν επίσης στην επίθεση.

«Η δολοφονία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης επίθεσης στις τρομοκρατικές υποδομές του Τάγματος Τζαμπαλίγια, το οποίο κατέλαβε κτίρια πολιτών στην πόλη της Γάζας. Η επίθεση προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη διοίκηση και τον έλεγχο του τομέα. Στο πλαίσιο της επίθεσης, πολλοί τρομοκράτες της Χαμάς σκοτώθηκαν», σημειώνει ο στρατός του Ισραήλ.

«Μετά την επίθεση, μια υπόγεια στρατιωτική υποδομή της Χαμάς κατέρρευσε κάτω από αυτά τα κτίρια. Οι IDF επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς τους κατοίκους της περιοχής να κινηθούν νότια για την προστασία τους», προσθέτει.

Ο Χαζέμ Κασέμ, εκπρόσωπος της Χαμάς, αρνήθηκε ότι ανώτερος διοικητής της οργάνωσης βρισκόταν στην περιοχή που χτυπήθηκε από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη στην Τζαμπάγια.

Σημειώνεται ότι διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πληροφορίες και φωτογραφίες από το σημείο της έκρηξης. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, που ελέγχονται από τη Χαμάς, η έκρηξη σε καταυλισμό προσφύγων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας προκάλεσε πολλά θύματα. Το Reuters μετέδωσε την πληροφορία για τουλάχιστον 50 νεκρούς.

Το υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα ανέφερε ότι «20 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς στον ισραηλινό βομβαρδισμό που είχε στόχο μια κατοικημένη γειτονιά στην Τζαμπάγια», έναν πυκνοκατοικημένο καταυλισμό προσφύγων.

Ο διευθυντής του ινδονησιακού νοσοκομείου της Γάζας είπε στο CNN ότι «εκατοντάδες» νεκροί και τραυματίες έφτασαν στο νοσοκομείο. «Πολλοί είναι ακόμα κάτω από τα ερείπια. Αυτό που βλέπετε είναι μια σκηνή που κανείς δεν μπορεί να φαντασθεί: τραυματισμένοι, νεκροί, απανθρακωμένα σώματα», είπε ο δρ Μοχάμεντ αλ Ραν.

Τι υποστηρίζει ο στρατός του Ισραήλ για την Τζαμπάγια: «Σκοτώσαμε ηγετικό στέλεχος της Χαμάς»-1

«Αυτή είναι η τραγωδία του πολέμου»

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, μιλώντας στο CNN είπε ότι ο διοικητής της Χαμάς που έγινε στόχος αεροπορικής επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάγια στη Γάζα «κρυβόταν, όπως κάνουν πάντα, πίσω από αμάχους». Όταν το CNN ρώτησε τον εκπρόσωπο για τους άμαχους στον προσφυγικό καταυλισμό, ο Χεχτ απάντησε: «Αυτή είναι η τραγωδία του πολέμου».

Επανέλαβε την έκκληση του Ισραηλινού Στρατού για εκκένωση: «Αμαχοι που δεν εμπλέκονται με τη Χαμάς, παρακαλώ μετακινηθείτε νότια».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στόχος της επίθεσης ήταν διοικητής της Χαμάς που «σκότωσε πολλούς Ισραηλινούς». «Είναι ένας πολύ περίπλοκος χώρος μάχης. Θα μπορούσε να υπάρχει υποδομή εκεί, σήραγγες. Το εξετάζουμε και θα σας δώσουμε περισσότερα δεδομένα καθώς περνάει η ώρα».

Αίγυπτος και Ιορδανία καταδίκασαν την επίθεση

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία εξέδωσαν ανακοίνωση, καταδικάζοντας το Ισραήλ, καθώς το ινδονησιακό νοσοκομείο στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας ανέφερε πολλούς νεκρούς και τραυματίες έπειτα από επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάγια.

«Η Αίγυπτος καταδικάζει σθεναρά την απάνθρωπη ισραηλινή επίθεση στην κατοικημένη συνοικία του προσφυγικού στρατοπέδου Τζαμπάγια. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τον ισραηλινό στρατό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε ότι το Αμμάν θεωρεί το Ισραήλ ως υπεύθυνο για αυτή την κλιμάκωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT