«Καταρχήν συμφωνία» για συνάντηση Μπάιντεν με Σι Τζινπίνγκ τον Νοέμβριο

«Καταρχήν συμφωνία» για συνάντηση Μπάιντεν με Σι Τζινπίνγκ τον Νοέμβριο

Οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC), η οποία θα διεξαχθεί στο Σαν Φρανσίσκο από τις 11 έως τις 17 Νοεμβρίου

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επιτελεία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν επί της αρχής να συναντηθούν oι δυο ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) που διεξάγεται στο Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο. Ωστόσο, πρέπει να καθοριστούν σημαντικές λεπτομέρειες, δήλωσε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία να συναντηθούμε στο Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο. Εξακολουθούμε να επεξεργαζόμαστε σημαντικές λεπτομέρειες που απαιτούνται για την οριστικοποίηση αυτών των σχεδίων», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο σύμβουλος του Μπάιντεν σε θέματα εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν συζήτησαν την προοπτική μιας συνόδου κορυφής σε συνομιλίες με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, την περασμένη Παρασκευή.

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν στις σχέσεις της με την Κίνα είναι να αποφύγει την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών και το ενδεχόμενο οι διαφωνίες σε σειρά θεμάτων, από το εμπόριο και την Ταϊβάν ως τη Νότια Σινική Θάλασσα, να εκτραχυνθούν σε σύγκρουση.

Η πιο πρόσφατη συνάντηση των δύο ηγετών –και πρώτη διά ζώσης αφότου εξελέγη πρόεδρος ο Mπάιντεν– έγινε τον Νοέμβριο του 2022, στο περιθώριο της G20, στο Μαλί της Ινδονησίας. Εχουν συζητήσει άλλες πέντε φορές, τηλεφωνικά ή μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT