ΗΠΑ: Επικυρώθηκε ο Τζακ Λιού ως νέος πρέσβης στο Ισραήλ

ΗΠΑ: Επικυρώθηκε ο Τζακ Λιού ως νέος πρέσβης στο Ισραήλ

H θέση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη χώρα ήταν κενή από τον Ιούλιο

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού, για τη θέση του επόμενου πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ, παρά τις αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικανών.

Πριν αναλάβει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών κατά τη δεύτερη θητεία του Ομπάμα, ο Λιού διετέλεσε προσωπάρχης του προέδρου. Στο παρελθόν είχε επίσης διατελέσει διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού στις κυβερνήσεις Ομπάμα και Κλίντον.

Ως ορθόδοξος Εβραίος, ο Λιού έχει μακροχρόνιες σχέσεις με την αμερικανική εβραϊκή κοινότητα. Υποστηρίζει επίσης εδώ και καιρό τη λύση των δύο κρατών για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

Η Γερουσία ψήφισε με ψήφους 53 έναντι 43, με τους Δημοκρατικούς να υπερψηφίζουν και τους περισσότερους Ρεπουμπλικανούς να αντιτίθενται. Ο Λιού χρειαζόταν απλή πλειοψηφία στη Γερουσία των 100 μελών. Η Ουάσιγκτον δεν είχε πρεσβευτή στο Ισραήλ από τον Ιούλιο, όταν ολοκληρώθηκε η θητεία του Τομ Νάιντες. 

Υποστηρίζοντας τον Λιού, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων, εξήρε τα προσόντα του και δήλωσε ότι το Ισραήλ καλωσόρισε τον διορισμό του. 

Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Λιού είχε δεχθεί τα πυρά των Ρεπουμπλικανών – κυρίως για την υπεράσπιση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν. Η συμφωνία, από την οποία αποσύρθηκε η κυβέρνηση Τραμπ, περιόριζε τον εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων. 

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT