Ισραήλ: Νέο μέτωπο με τη Χεζμπολάχ

Συναγερμός σε θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας μετά την εκτόξευση πυραύλων των Χούθι της Υεμένης κατά του Ισραήλ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο εναντίον θέσεων του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, που αντιπροσωπεύει τον πιο ισχυρό πολιτικό και στρατιωτικό σχηματισμό στη χώρα των Κέδρων, εξαπέλυσε χθες το Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ντατζίμπ Μικάτι δήλωσε ότι κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί η εμπλοκή της χώρας του στον πόλεμο της Γάζας, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τη μετατροπή του σε περιφερειακή σύγκρουση.

Από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα, η Χεζμπολάχ επιδίδεται σε σποραδικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων, ραντάρ και άλλων στόχων στα σύνορα με τον Λίβανο. Οι επιθέσεις αυτές απασχολούν τον ισραηλινό στρατό, αλλά περιορίζονται σε μια στενή ζώνη περίπου τριών τεσσάρων χιλιομέτρων, αφού η οργάνωση διστάζει να προκαλέσει το Ισραήλ σε έναν νέο πόλεμο, όπως εκείνος του 2006.

Καθώς υποχρεώνονται να επιχειρούν στη στενή αυτή ζώνη, όπου το Ισραήλ έχει υπεροπλία, κυρίως χάρη στα drones που χρησιμοποιεί, η Χεζμπολάχ υφίσταται σοβαρές απώλειες: κατά τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες έχασε 47 μαχητές σε μικρής κλίμακας συγκρούσεις. Σε μια ένδειξη αλλαγής τακτικής, την Κυριακή κατέστρεψε ισραηλινό drone, εκτοξεύοντας για πρώτη φορά πύραυλο ακριβείας, εδάφους-αέρος. Από την πλευρά του, το Ισραήλ έχει χάσει επτά στρατιώτες στις συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ στο βόρειο μέτωπο.

Μεθαύριο Παρασκευή, ο ηγέτης της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χασάν Νασράλα αναμένεται να λύσει τη σιωπή του, καθώς έχει προγραμματίσει την πρώτη δημόσια ομιλία του από την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Παράλληλα, μια άλλη φιλοϊρανική οργάνωση, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, εξαπέλυσε μεγάλο αριθμό drones και βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή σοβαρές ζημιές. Στο τουριστικό θέρετρο Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα προκλήθηκε πανικός, καθώς οι Αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους για «πιθανή εχθρική εισβολή από τον αέρα».

Σε ένα άλλο περιστατικό, το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Arrow ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά την 7η Οκτωβρίου για να αναχαιτίσει πύραυλο εδάφους-εδάφους, που κατευθυνόταν προς την επικράτειά του, πετώντας πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα. Ρεπορτάζ των New York Times, που στηρίζεται σε ευρήματα αμερικανοϊσραηλινής εταιρείας στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη θεαματική βελτίωση των ικανοτήτων του Ιράν στη διαδικτυακή πειρατεία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Τεχεράνη κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε σειρά στόχων στο Ισραήλ, στη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία (κυβερνητικών στελεχών, στρατιωτικών και οικονομικών υπηρεσιών κ.ά.) και να εξαπολύσει επιθέσεις ηλεκτρονικής πειρατείας. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, υποστράτηγος Μοχάμεντ Ρεζά Αστιανί, δήλωσε ότι η τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή υποχρεώνει τη χώρα του να αναπτύξει νέες αμυντικές στρατηγικές, οι οποίες θα επεκτείνονται στο Διάστημα και στον κυβερνοχώρο.

Σήμερα, ο ΥΠΕΞ του Ιράν, Χουσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, αναμένεται στην Αγκυρα όπου θα έχει διαβουλεύσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν για την κρίση στη Γάζα και άλλα περιφερειακά θέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT