Μέση Ανατολή: Η «φωτιά» θα πυροδοτήσει τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση

Μέση Ανατολή: Η «φωτιά» θα πυροδοτήσει τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση

Προειδοποίηση από τον επικεφαλής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, για χτυπήματα από ομάδες βίαιων εξτρεμιστών που υποστηρίζουν τη Χαμάς

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Κίνητρο για επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων, ανάλογων με εκείνων του Ισλαμικού Κράτους, προσφέρει η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον διευθυντή του FBI, Κρις Ρέι, ο οποίος κατέθεσε χθες ενώπιον του Κογκρέσου. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας προσέθεσε, όμως, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ίδια η Χαμάς σκοπεύει ή έχει την ικανότητα να πραγματοποιήσει χτυπήματα στις ΗΠΑ.

«Οι πράξεις της Χαμάς και των συμμάχων της θα προσφέρουν έμπνευση. Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν καλέσει σε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών και της Δύσης», είπε ο Ρέι απευθυνόμενος στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφαλείας της Γερουσίας. «Η κυριότερη ανησυχία μας εδώ στις ΗΠΑ είναι για μεμονωμένα άτομα ή μικρές ομάδες βίαιων εξτρεμιστών, να αντλήσουν έμπνευση από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή για να οργανώσουν επιθέσεις εναντίον Αμερικανών πολιτών», κατέληξε ο Ρέι.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία, ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνον από εμπνευσμένους από τη Χαμάς εξτρεμιστές, αλλά και από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, που έχουν την ικανότητα διαδικτυακών επιθέσεων εναντίον δυτικών υποδομών.

Διαταγή χρήσης όπλων έδωσε χθες στις δυνάμεις ασφαλείας ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως οι αντιϊσραηλινές και αντισημιτικές ταραχές που σημειώθηκαν την Κυριακή στο γειτονικό Νταγκεστάν.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο RIA Novosti, ο Καντίροφ έδωσε εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών και τις δυνάμεις της εθνοφρουράς να θέτουν υπό κράτηση όποιον διαδηλώνει στους δρόμους της Δημοκρατίας της Τσετσενίας. «Αλλιώς, πυροβολήστε τρεις φορές στον αέρα και αν το άτομο συνεχίσει να μην υπακούει στις διαταγές, ρίξτε την τέταρτη σφαίρα στο μέτωπό του. Κανείς δεν θα βγει να διαδηλώσει. Αυτή είναι η διαταγή μου», είπε ο Καντίροφ.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, ο Καντίροφ προειδοποίησε ότι κάθε δημόσια συγκέντρωση με αφορμή τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς θα «παταχθεί αυστηρά». Συμπλέοντας με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ο Τσετσένος ηγέτης απέδωσε τις ταραχές της Κυριακής στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχατσκάλα, σε ξένο –εννοώντας δυτικό– δάκτυλο.

Επεισόδιο στη Γαλλία

Την ίδια στιγμή, άοπλη γυναίκα που φορούσε ισλαμική μαντίλα πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά μέλη της γαλλικής αντιτρομοκρατικής αστυνομίας στο μετρό του Παρισιού. Σύμφωνα με την αστυνομία, η γυναίκα άρχισε να απειλεί τους συνεπιβάτες της, ενώ φώναζε «Αλλάχου Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος). Οι αστυνομικοί την πυροβόλησαν οκτώ φορές όταν αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές τους.

Τον συναγερμό σήμαναν επιβάτες προαστιακού συρμού του δικτύου RER στον σταθμό Βιβλιοθήκη Φρανσουά Μιτεράν, στο 13ο δημοτικό διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού είπε ότι οι άνδρες της αστυνομίας που επενέβησαν «φοβήθηκαν για τη ζωή τους» και άνοιξαν για τον λόγο αυτό πυρ. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της αστυνομίας, Λοράν Νουνιέζ, η 38χρονη είχε συλληφθεί το 2021 για απειλές εναντίον αστυνομικών που φρουρούσαν κρατικά κτίρια. Η τραυματίας είχε νοσηλευθεί τότε σε ψυχιατρική κλινική. Η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας προέβη σε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι αστυνομικοί έκαναν ορθή χρήση των όπλων τους.

Βαθιά ριζωμένος παραμένει ο αντισημιτισμός στην ευρωπαϊκή κοινωνία, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της συμβουλευτικής υπηρεσίας θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε., Μάικλ Ο’ Φλάερτι. «Πιστεύω ότι σε κάθε αρνητική εξέλιξη στην κοινωνία μας θα βρει κανείς αντισημιτικά στερεότυπα. Είναι ενδεικτικό του πόσο συνυφασμένος είναι ο αντισημιτικός ρατσισμός στην ευρωπαϊκή κοινωνία», είπε ο Ιρλανδός επικεφαλής της υπηρεσίας.

Αντισημιτισμός

Κάθε μορφή αντισημιτισμού καταδίκασε χθες η Κομισιόν, με εκπρόσωπό της να επισημαίνει: «Κάθε μορφή αντισημιτισμού είναι ασύμβατη με τις θεμελιώδεις αξίες και τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η Ενωση».

Τον τελευταίο μήνα, περισσότερα από 800 περιστατικά με αντισημιτικό χαρακτήρα έχουν καταγραφεί στη Γαλλία. Το πιο πρόσφατο από αυτά αφορά το χάραγμα άστρων του Δαβίδ σε πόρτες κατοικιών Εβραίων πολιτών. Οξυνση του αντισημιτικού μίσους έχει καταγραφεί και σε Γερμανία και Αυστρία, θεωρούμενες, σύμφωνα με την υπηρεσία θεμελιωδών δικαιωμάτων τα πιο ρατσιστικά κράτη-μέλη της Ενωσης. Το Βερολίνο έχει καταγράψει αύξηση της τάξης του 240% των αντισημιτικών περιστατικών μετά την 7η Οκτωβρίου, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT