Χ. Φιντάν: Σφαγή στη Γάζα, αγνοούνται Παλαιστίνιοι και αυτό δεν οδηγεί πουθενά

Χ. Φιντάν: Σφαγή στη Γάζα, αγνοούνται Παλαιστίνιοι και αυτό δεν οδηγεί πουθενά

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, και κάλεσε το Ισραήλ «να επιστρέψει από το λάθος μονοπάτι που πήρε και να τερματίσει τη βία»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν και ο Τούρκος ομόλογός του Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν στην Αγκυρα και συζήτησαν τις εξελίξεις στη Γάζα.

Ο Φιντάν κάλεσε το Ισραήλ «να επιστρέψει από το λάθος μονοπάτι που πήρε και να τερματίσει τη βία». «Το Ισραήλ πρέπει να καταλάβει ότι το να αγνοούνται οι Παλαιστίνιοι δεν θα οδηγεί πουθενά, ότι δεν πρέπει να επιτευχθεί ασφάλεια με τη βία. Είναι απαράδεκτο κάποιες χώρες να υποστηρίζουν τη σφαγή στη Γάζα», σχολίασε ακόμα ο Τούρκος ΥΠΕΞ. 

Οπως τόνισε ο Φιντάν, «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ως εγγυήτρια χώρα την εφαρμογή μιας συμφωνίας. Ο στόχος όλων αυτών των προσπαθειών είναι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, στα όρια των συνόρων του ′67 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ». «Ως Τουρκία, είμαστε αποφασισμένοι να συνεισφέρουμε, σε συντονισμό με τους φίλους μας, για την καθιέρωση πρώτα εκεχειρίας και μετά μόνιμης ειρήνης».

«Καλούμε όλους τους παράγοντες να υποστηρίξουν τη διαρκή ειρήνη, και πιστεύουμε ότι η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης θα είναι η καταλληλότερη πλατφόρμα για αυτό το έργο», τόνισε.

Ο Φιντάν επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκική Δημοκρατία «σύντομα». Ο Αμίρ Αμπντολαχιάν αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν αργότερα σήμερα.

Αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών του Ιράν και της Τουρκίας «μετά τα εγκλήματα πολέμου των Σιωνιστών κατά των Παλαιστινίων», αναφέρει η ιρανική ανακοίνωση.

Πριν από δύο εβδομάδες, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις στο περιθώριο της έκτακτης συνεδρίασης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Τζέντα.

Ο Ιρανός διπλωμάτης τόνισε από την πλευρά του ότι ο πρόεδρος της χώρας του πρότεινε τη διεξαγωγή συνάντησης με τη συμμετοχή των μουσουλμάνων ηγετών και ηγετών των αραβικών χωρών για το παλαιστινιακό ζήτημα: «Εάν δεν σταματήσουν η γενοκτονία και τα εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων, η περιοχή είναι πολύ κοντά στη λήψη μιας μεγάλης και καθοριστικής απόφασης».

Την Τρίτη, ο Αμίρ Αμπντολαχιά βρέθηκε στο Κατάρ για να συναντηθεί με τον εμίρη σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, τον υπουργό Εξωτερικών σεΐχη Μοχάμαντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι και τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Συζήτησε τρόπους για να σταματήσουν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT