Γιατί ο Πούτιν μετρίασε τους τόνους για τα πυρηνικά όπλα;

Γιατί ο Πούτιν μετρίασε τους τόνους για τα πυρηνικά όπλα;

Ο Πούτιν παραδέχθηκε το περασμένο φθινόπωρο ότι δεν θα είχε «πολιτικό ή στρατιωτικό νόημα» να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα και σε μεγάλο βαθμό σταμάτησε να μιλάει για το ζήτημα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποδαύλισε για πρώτη φορά τους φόβους ότι θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ένα περιορισμένο πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία σε μια ομιλία του την παραμονή της πλήρους εισβολής του 2022. Στη συνέχεια ορκίστηκε να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα» για να υπερασπισθεί τις προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας.

Οι απειλές αυτές ώθησαν τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να υποσχεθούν αντίποινα με συμβατικά όπλα, σύμφωνα με νυν και πρώην αξιωματούχους. Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος –κατά τα άλλα– υποστηρίζει σιωπηρά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει επίσης προειδοποιήσει προσωπικά τον Πούτιν κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων.

Ο Πούτιν παραδέχθηκε το περασμένο φθινόπωρο ότι δεν θα είχε «πολιτικό ή στρατιωτικό νόημα» να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα και σε μεγάλο βαθμό σταμάτησε να μιλάει για το ζήτημα.

«Υπήρξε έντονη αντίθεση από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν», δήλωσε ο Πάβελ Πόντβιγκ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο του ΟΗΕ για την έρευνα του αφοπλισμού στη Γενεύη.

Τους τελευταίους μήνες, η Ρωσία χρησιμοποιεί άλλους τρόπους για να επιδείξει το πυρηνικό της οπλοστάσιο ως αποτρεπτικό μέσο κατά της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία. Τον περασμένο μήνα, το ρωσικό κοινοβούλιο επιβεβαίωσε την αποχώρηση από τη Συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

Η Μόσχα πραγματοποίησε επίσης μια «τελική δοκιμή» σε έναν νέο πύραυλο που σύμφωνα με τον Πούτιν έχει δυνητικά απεριόριστο βεληνεκές, και ανέπτυξε τακτικά πυρηνικά όπλα στη γειτονική Λευκορωσία. Επιπλέον ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συνθήκη New Start, την τελευταία μεγάλη συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών που εξακολουθεί να είναι σε ισχύ. 

«Ορισμένα από αυτά είναι συστήματα που δεν έχουν ιδιαίτερα πραγματική στρατιωτική αξία», δήλωσε ο Πόντβιγκ. «Επιτρέπουν στον Πούτιν να πει, “έχουμε μια απάντηση και αυτό είναι κάτι που κανείς άλλος δεν έχει”. Ετσι είναι ευτυχισμένος, κάτι που στη σημερινή Ρωσία δεν είναι μικρό πράγμα».

Την ίδια ώρα οι σκληροπυρηνικοί στη Μόσχα ανησυχούν ότι η Ρωσία κινδυνεύει να φανεί αδύναμη και έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν προληπτικά πυρηνικά πλήγματα.

Τον Ιούνιο, ο Σεργκέι Καραγκάνοφ, ένας ακαδημαϊκός με επιρροή, έγραψε ένα άρθρο στο οποίο προέτρεπε τη Ρωσία «να πλήξει στόχους σε διάφορες χώρες προκειμένου να φέρει αυτούς που έχουν χάσει το μυαλό τους στη λογική». Τον περασμένο μήνα, ο Καραγκάνοφ υποστήριξε ότι ο Πούτιν πρέπει να αναθεωρήσει το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, με τον πρόεδρο να απάντα έμμεσα ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, παραθέτοντας την επιτυχή δοκιμή των βαλλιστικών πυραύλων του και την αποχώρηση από τη συνθήκη απαγόρευσης.

Πηγή: Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT