Ολο και περισσότεροι Κινέζοι διασχίζουν τη ζούγκλα του Παναμά για να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ

Ολο και περισσότεροι Κινέζοι διασχίζουν τη ζούγκλα του Παναμά για να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ

Οσοι ερωτήθηκαν από το Associated Press δήλωσαν ότι επιδιώκουν να ξεφύγουν από ένα ολοένα και πιο καταπιεστικό πολιτικό κλίμα και τις ζοφερές οικονομικές προοπτικές

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και περισσότεροι Κινέζοι χρησιμοποιούν μια σχετικά επικίνδυνη διαδρομή μέσω της ζούγκλας του Darién Gap του Παναμά με τελικό προορισμό τις ΗΠΑ. Απώτερος σκοπός τους είναι να μεταναστεύσουν στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. 

Σύμφωνα με τις μεταναστευτικές αρχές του Παναμά, οι Κινέζοι ήταν η τέταρτη σε αριθμούς εθνικότητα, μετά τους Βενεζουελάνους, τους Εκουαδοριανούς και τους Αϊτινούς, που διέσχισαν το Darién Gap κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους. Οι Κινέζοι μετανάστες που χρησιμοποιούν αυτή τη διαδρομή πετούν προς το Εκουαδόρ και στη συνέχεια κατευθύνονται βόρεια προς τα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.

Ο μηνιαίος αριθμός των Κινέζων μεταναστών που διασχίζουν το Darién Gap αυξάνεται σταδιακά, από 913 τον Ιανουάριο σε 2.588 τον Σεπτέμβριο. Για τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, οι μεταναστευτικές αρχές του Παναμά κατέγραψαν 15.567 Κινέζους πολίτες που διέσχισαν την περιοχή. Συγκριτικά, 2.005 Κινέζοι διέσχισαν τη ζούγκλα το 2022 και μόλις 376 συνολικά από το 2010 έως το 2021.

Οι Κινέζοι μετανάστες που ερωτήθηκαν από το Associated Press δήλωσαν ότι επιδιώκουν να ξεφύγουν από ένα ολοένα και πιο καταπιεστικό πολιτικό κλίμα και τις ζοφερές οικονομικές προοπτικές.

«Αυτό το κύμα μετανάστευσης αντανακλά την απελπισία στην Κίνα», δήλωσε ο Κάι Σιά, αρχισυντάκτης της διαδικτυακής ιστοσελίδας Yibao και πρώην καθηγητής στην Κεντρική Κομματική Σχολή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο.

«Το ποσοστό ανεργίας είναι πολύ υψηλό. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν δουλειά», δήλωσε η Σι Γιαν, μια Κινέζα συγγραφέας που ήρθε στις ΗΠΑ με την κόρη της τον Απρίλιο. «Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, δεν μπορούν να τις συντηρήσουν, πλέον».

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT