WSJ: Η Κίνα συμφωνεί σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ για «έλεγχο» των οπλοστασίων

WSJ: Η Κίνα συμφωνεί σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ για «έλεγχο» των οπλοστασίων

Η Κίνα υπέγραψε τη Συνθήκη για τη συνολική απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Κλίντον, έκτοτε όμως δεν έχει μπει σε διαδικασία συνομιλιών

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται για συζητήσεις με την Κίνα για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν μια αποσταθεροποιητική κούρσα εξοπλισμών με το Πεκίνο και τη Μόσχα.

Η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα είναι η πρώτη συζήτηση με το Πεκίνο από την εποχή της κυβέρνησης Ομπάμα και θα επικεντρωθεί σε μείωση του κινδύνου λανθασμένου υπολογισμού, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η συζήτηση δεν σηματοδοτεί την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό ορίων στις πυρηνικές δυνάμεις της κάθε πλευράς, όπως κάνει εδώ και καιρό η Ουάσιγκτον με τη Μόσχα. Αντίθετα, η επερχόμενη συνάντηση θα δώσει στους Αμερικανούς αξιωματούχους την ευκαιρία να συζητήσουν με τους Κινέζους ομολόγους τους το πυρηνικό δόγμα του Πεκίνου.

Την περασμένη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπιν δήλωσε ότι οι διαφορές σχετικά με την Ταϊβάν αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη βελτίωση των αμερικανοκινεζικών σχέσεων και δήλωσε ότι το Πεκίνο θέλει να «σταθεροποιήσει τις σχέσεις». Αυτό, είπε, θα περιλαμβάνει «διαβουλεύσεις Κίνας-ΗΠΑ για τον έλεγχο των όπλων και τη μη διάδοση των όπλων».

Η Κίνα υπέγραψε τη Συνθήκη για τη συνολική απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Κλίντον. Ωστόσο, το Πεκίνο απέρριψε προτάσεις κατά την διακυβέρνηση Τραμπ να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τη διαπραγμάτευση επίσημων ορίων στις πυρηνικές δυνάμεις. 

Η αντιπαλότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα μετατράπηκε σε ανοικτή διπλωματική κρίση εξαιτίας του επεισοδίου με το αερόστατο τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι σχέσεις των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων, από την Ταϊβάν ως τα αίτια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, και από τις κατηγορίες περί κατασκοπείας ως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εμπόριο και τους δασμούς.

Eκτοτε, οι δυο πλευρές έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες διάλογο, με σειρά επισκέψεων Αμερικανών αξιωματούχων στο Πεκίνο οι οποίες έχουν στόχο να αμβλύνουν τη διμερή ένταση.

Με πληροφορίες από Reuters, WSJ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT