Ιαν Μπρέμερ: Θα κοστίσει ο πόλεμος πολιτικά στον Μπάιντεν;

Ιαν Μπρέμερ: Θα κοστίσει ο πόλεμος πολιτικά στον Μπάιντεν;

Η κρίση αυτή εξακολουθεί να θέτει δύο πολιτικές προκλήσεις για τις προοπτικές του Μπάιντεν το 2024, σύμφωνα με τον Μπρέμερ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις πολιτικές συνέπειες του πολέμου στη Μέση Ανατολή για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τον επόμενο Νοέμβριο θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, αναφέρεται ο αναλυτής Ιαν Μπρέμερ.

«Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξύπνησε στις 7 Οκτωβρίου και βρέθηκε εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης εξωτερικής πολιτικής της θητείας του. Η αντίδρασή του από τότε καθοδηγείται από δύο αντικρουόμενες επιταγές: από τη μια να στηρίξει το Ισραήλ και από την άλλη να αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης», σημειώνει.

«Ο σθεναρός εναγκαλισμός του Μπάιντεν με το Ισραήλ έχει αρχές και είναι αδιαπραγμάτευτος. Αντανακλά τη μακροχρόνια διακομματική συναίνεση στην Ουάσιγκτον, καθώς και την κοινή γνώμη σε ολόκληρη την Αμερική. Αλλά η άνευ όρων υποστήριξη του προέδρου προς το Ισραήλ αυξάνει τον κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης» εκτιμά ο γνωστός αναλυτής.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ…Και καλώς ή κακώς, καθώς ο πόλεμος επεκτείνεται και οι ΗΠΑ εμπλέκονται περισσότερο, ο χειρισμός της κρίσης από τον πρόεδρο θα επιβαρύνεται όλο και περισσότερο πολιτικά», συνεχίζει.

«Ο Μπάιντεν είναι ευάλωτος από αριστερά και δεξιά»

Η κρίση αυτή εξακολουθεί να θέτει δύο πολιτικές προκλήσεις για τις προοπτικές του Μπάιντεν το 2024, σύμφωνα με τον Μπρέμερ.

«Από τα δεξιά, ο Μπάιντεν θα κατηγορηθεί ότι προβάλλει αδυναμία στην παγκόσμια σκηνή. Ο σχεδόν βέβαιος αντίπαλός του για το 2024, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζει ήδη την άποψη ότι οι δύο μεγάλοι πόλεμοι της περιόδου συνέβησαν λόγω αδυναμίας του σημερινού προέδρου… Αυτό θα μπορούσε να είναι πειστικό επιχείρημα για πολλούς από τους ταλαντευόμενους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών που ενδέχεται να κρίνουν τις προεδρικές εκλογές του 2024», τονίζει ο Ιαν Μπρέμερ. Επιπρόσθετα, ο γνωστός αναλυτής υπογραμμίζει πως «από την αριστερά, ο Μπάιντεν θα κατηγορηθεί ότι επέτρεψε τη δολοφονία αθώων Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Ακόμη και πριν από τις 7 Οκτωβρίου, οι νέοι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν πιο προοδευτικοί, φιλοπαλαιστινίοι και επιφυλακτικοί απέναντι στον Μπάιντεν από τον μέσο Δημοκρατικό, πόσο μάλλον από τον μέσο ψηφοφόρο. Μια δημοσκόπηση του CNN από τις αρχές του μήνα δείχνει ότι μόλις το 27% των νέων 18-34 ετών θεωρεί τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς “πλήρως δικαιολογημένη”, σε σύγκριση με το 81% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω». 

Κλείνοντας την ανάλυσή του ο Ιαν Μπρέμερ συνοψίζει: «Παρά τους κινδύνους αυτούς, ο Μπάιντεν δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με τις προσωπικές του πεποιθήσεις, θα αντέβαινε στην ισχυρή φιλοϊσραηλινή διακομματική συναίνεση στην Ουάσιγκτον και θα απομάκρυνε τους κεντρώους ψηφοφόρους. Προς το παρόν, η κούρσα για το 2024 παραμένει αμφίρροπη. Ο Μπάιντεν παραμένει σχετικά το φαβορί για να κερδίσει την επανεκλογή, κυρίως λόγω των εξαιρετικών και μοναδικών αδυναμιών του Τραμπ. Αλλά μια κρίση στη Μέση Ανατολή που εξακολουθεί να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τον Νοέμβριο του 2024 θα επιδεινώσει τους διαρθρωτικούς παράγοντες και τις αδύναμες οικονομικές προοπτικές που έχουν ήδη δημιουργήσει ένα κακό περιβάλλον για έναν εν ενεργεία πρόεδρο που επιδιώκει την επανεκλογή του».

Πηγή: G-Zero Daily

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT