Η κακοκαιρία «Ciaran» πλήττει τη δ. Ευρώπη με ισχυρούς ανέμους και κύματα 12 μέτρων

Η κακοκαιρία «Ciaran» πλήττει τη δ. Ευρώπη με ισχυρούς ανέμους και κύματα 12 μέτρων

Το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε τους πολίτες για «τους ισχυρότερους ανέμους των τελευταίων δεκαετιών»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κακοκαιρία «Ciaran» πλήττει με σφοδρότητα τη Δυτική Ευρώπη, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για ένα «ασυνήθιστα ισχυρό φαινόμενο». Η καταιγίδα έφτασε στις αγγλικές ακτές το βράδυ της Τετάρτης και το Met Office, το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποίησε τους πολίτες για «τους ισχυρότερους ανέμους των τελευταίων δεκαετιών».

Στη Γαλλία, ένας οδηγός φορτηγού σκοτώθηκε από πτώση δέντρου βορειοανατολικά του Παρισιού την ώρα που 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι αρχές στη Βρετάνη κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τους ανέμους που έφταναν τα 207 χλμ./ώρα, με αποτέλεσμα να αναφερθούν κύματα ύψους πάνω από 10 μέτρα στα ανοικτά των ακτών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εκτός από τον θάνατο του οδηγού του φορτηγού, 15 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επτά πυροσβέστες, είχαν τραυματιστεί. 

Η κακοκαιρία «Ciaran» πλήττει τη δ. Ευρώπη με ισχυρούς ανέμους και κύματα 12 μέτρων-1
Reuters

Η κακοκαιρία «Ciaran» πλήττει τη δ. Ευρώπη με ισχυρούς ανέμους και κύματα 12 μέτρων-2
Reuters

Σχεδόν όλες οι ακτές της γαλλικής ηπειρωτικής χώρας ήταν υπό προειδοποιήσεις για κακές καιρικές συνθήκες το πρωί της Πέμπτης, από το Καλαί στη Μάγχη και τις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού μέχρι την Ισπανία, καθώς και μεγάλο μέρος της μεσογειακής ακτής της Γαλλίας και της Κορσικής, σύμφωνα με τον εθνική υπηρεσία Météo-France.

Στην Ισπανία, μια γυναίκα σκοτώθηκε όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω της στο κέντρο της Μαδρίτης, ενώ τρεις ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Μεγάλες ζημιές έχουν ήδη αναφερθεί στη Βρετανία όπου εκατοντάδες σχολεία παρέμειναν κλειστά. Πολλοί κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία αφού ο άνεμος προκάλεσε ζημιές στα σπίτια τους.

Ηδη οι ταχύτητες των ανέμων έχουν φτάσει τα 167 χλμ. την ώρα στο Τζέρσεϊ, στο νησί που βρίσκεται 120 μίλια από την Αγγλία και τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία. Τα προβλήματα εστιάζονται κυρίως στο Σαουθάμπτον, στη νήσο Ουάιτ και στο Τζέρσεϊ, όπου οι δήμοι κλείνουν τα σχολεία καθώς επίσης στο Ντέβον και στην Κορνουάλη.

Η κακοκαιρία «Ciaran» πλήττει τη δ. Ευρώπη με ισχυρούς ανέμους και κύματα 12 μέτρων-3
Reuters

Η κακοκαιρία «Ciaran» πλήττει τη δ. Ευρώπη με ισχυρούς ανέμους και κύματα 12 μέτρων-4
Reuters

Ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου Reading, Εντ Χακινς, προειδοποίησε ότι η καταιγίδα θα προκαλέσει σφοδρότερες βροχοπτώσεις, με πιθανώς τη χαμηλότερη πίεση της στάθμης της θάλασσας τα τελευταία 200 χρόνια. Επισημαίνει, επίσης, ότι μόνο δύο άλλα παρόμοια ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν καταγράφει, την 25η Φεβρουαρίου 1989 και την ημέρα των Χριστουγέννων, το 1821.

Ενα κρουαζιερόπλοιο 60.000 τόνων που έβαινε από το Πόρτσμουθ στη Μαδέρα αναγκάστηκε να κάνει μια απρογραμμάτιστη στάση στο Φάλμουθ στην Κορνουάλη σήμερα για να βρει καταφύγιο από την επερχόμενη καταιγίδα.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Βρετανία πλήττεται από σφοδρή καταιγίδα. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, η καταιγίδα Babet έπληξε πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Εφερε εξαιρετικές βροχοπτώσεις σε τμήματα της ανατολικής Σκωτίας, ενώ ισχυρές, επίμονες και εκτεταμένες βροχοπτώσεις επηρέασαν επίσης μεγάλο μέρος της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Με πληροφορίες από Reuters, EΡΤ, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT