Ο ισραηλινός στρατός στα περίχωρα της πόλης της Γάζας – Σκληρές μάχες με τη Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός στα περίχωρα της πόλης της Γάζας – Σκληρές μάχες με τη Χαμάς

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισραηλινά τανκς και στρατεύματα πολιορκούν την πόλη της Γάζας την Πέμπτη, ωστόσο –όπως μεταδίδει το Reuters– συνάντησαν λυσσαλέα αντίσταση από τους μαχητές της Χαμάς, που απαντούν με τη χρήση όλμων και επιθέσεις από σήραγγες.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης της Γάζας». «Βρισκόμαστε στο απόγειο της μάχης. Είχαμε εντυπωσιακές επιτυχίες και περάσαμε τα περίχωρα της πόλης της Γάζας. Προχωράμε», είπε.

Ο αρχηγός του επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είπε ότι στρατεύματα επιχειρούν εντός της πόλης της Γάζας και την περικυκλώνουν από πολλές κατευθύνσεις.

Σε δήλωση από μια αεροπορική βάση, ο υποστράτηγος Χαλεβί είπε: «Εχουμε προχωρήσει σε ένα άλλο, σημαντικό, στάδιο στον πόλεμο. Οι δυνάμεις βρίσκονται στην καρδιά της βόρειας Γάζας, επιχειρούν στην πόλη της Γάζας, την περιβάλλουν και εμβαθύνουν. Οι ισραηλινές δυνάμεις μάχονται σε μια πυκνή και πολύπλοκη αστική περιοχή, που απαιτεί επαγγελματική μάχη και θάρρος».

Πρόσθεσε ότι πολεμούν «σε κοντινή απόσταση εναντίον ενός σκληρού εχθρού» και ότι οι χερσαίες δυνάμεις συνοδεύονται από «πυρά από αέρος και θαλάσσης».

Ο ισραηλινός στρατός στα περίχωρα της πόλης της Γάζας – Σκληρές μάχες με τη Χαμάς-1

Ο πόλεμος εισέρχεται στο βασικό πληθυσμιακό κέντρο της Γάζας στον Βορρά, όπου το Ισραήλ επιδιώκει να διαλύσει τη δομή διοίκησης της ισλαμιστικής ομάδας και έκανε επανειλημμένες εκκλήσεις στους αμάχους να αποχωρήσουν και να κινηθούν προς τον Νότο.

«Βρισκόμαστε στις πύλες της πόλης της Γάζας», δήλωσε χθες ο Ισραηλινός στρατιωτικός διοικητής, ταξίαρχος Ιτζίκ Κοέν, ενώ μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ έβγαιναν από τις σήραγγες για να πυρπολήσουν τα τανκς και μετά εξαφανίζονταν πίσω στο υπόγειο δίκτυο.

«Δεν σταμάτησαν ποτέ να βομβαρδίζουν την πόλη της Γάζας όλη τη νύχτα, το σπίτι δεν σταμάτησε να τρέμει», είπε ένας άνδρας που ζει στη Γάζα, ζητώντας να μην κατονομαστεί. «Από το πρωί βλέπουμε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται ακόμα έξω από την πόλη, στα περίχωρα και αυτό σημαίνει ότι η αντίσταση είναι βαρύτερη από ό,τι περίμεναν».

Εχοντας επίγνωση των δυσκολιών της μάχης σε ένα αστικό περιβάλλον, η στρατηγική των Ισραηλινών φαίνεται προς το παρόν να συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας αντί να εξαπολύει χερσαία επίθεση σε ολόκληρη την επικράτεια.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT