NYT: Ο Μπλίνκεν θα πιέσει το Ισραήλ για σύντομη παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων

NYT: Ο Μπλίνκεν θα πιέσει το Ισραήλ για σύντομη παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων

Οι σύντομες παύσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα επιτρέψουν να φτάσουν στη Γάζα τρόφιμα, νερό κι άλλη βοήθεια καθώς επίσης θα συνδράμουν στην απελευθέρωση ομήρων, λένε αξιωματούχοι

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν θα προτρέψει την ισραηλινή κυβέρνηση να συμφωνήσει σε μια σειρά σύντομων παύσεων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα για να επιτραπεί η ασφαλής απελευθέρωση ομήρων και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου την Πέμπτη.

Ρεπορτάζ των New York Times σημειώνει ότι αυτό το μήνυμα θα μεταφερθεί μετά την αποκάλυψη Μπάιντεν, ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε προηγουμένως συμφωνήσει να σταματήσει για λίγο τους βομβαρδισμούς στις 20 Οκτωβρίου για να επιτραπεί η απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων, της 59χρονης Τζούντιθ Ράαναν και της 17χρονης κόρης της, Νάταλι Ράαναν.

Το αίτημα για «ανθρωπιστικές παύσεις» είναι ένα από τα πολλά θέματα που θα θίξει ο κ. Μπλίνκεν με τον Νετανιάχου και άλλους αξιωματούχους όταν φτάσει στο Ισραήλ την Παρασκευή για έναν ακόμη γύρο επαφών εν μέσω σκληρών μαχών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν ότι το αίτημα για παύσεις ήταν πολύ διαφορετικό από μια συνολική κατάπαυση του πυρός, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι θα ωφελούσε τη Χαμάς, επιτρέποντάς της να ανακάμψει από τους έντονους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Ωστόσο, ο κ. Μπάιντεν δέχεται αυξανόμενη πίεση προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτό που οι ανθρωπιστικές ομάδες αποκαλούν «επείγουσα κρίση για τους αμάχους» εντός της Γάζας, όπου υπάρχει έλλειψη τροφίμων, νερού, φαρμάκων και καυσίμων. Το απόγευμα της Τετάρτης, διαδηλωτής ζήτησε από τον κ. Μπάιντεν κατάπαυση του πυρός κι ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια παύση. Μια παύση σημαίνει δώστε χρόνο για να βγάλετε τους ομήρους έξω».

Στη συνέχεια, αποκάλυψε τη συμφωνηθείσα παύση για τις δύο ομήρους. «Είμαι ο τύπος που έπεισε τον Μπίμπι να ζητήσει κατάπαυση του πυρός για να αφεθούν οι όμηροι έξω», είπε. Αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας δήλωσαν ότι παρά τη χρήση του όρου «κατάπαυση του πυρός», ο Αμερικανός πρόεδρος μιλούσε για μια σύντομη παύση των ισραηλινών βομβαρδισμών και όχι για ένα ευρύτερο τέλος των εχθροπραξιών στη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν περιέγραψε τη στρατηγική του

Μία γεύση της στρατηγικής που θα ακολουθήσει έδωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ λίγο πριν την αναχώρησή του για το Ισραήλ. Σε δηλώσεις του, τόνισε ότι «είδαμε τις τελευταίες ημέρες ότι οι άμαχοι Παλαιστίνιοι σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της σύγκρουσης», για να συμπληρώσει ότι αναμένεται να έχει επαφές τόσο με το Ισραήλ όσο και με άλλους παράγοντες της περιφέρειας.

«Θα κάνουμε βήματα για να μειωθούν οι συνέπειες στους αμάχους της Γάζας. Οι δημοκρατίες έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τους πολίτες», είπε.

Υπογράμμισε ότι θα ασκήσει πίεση για να επιτραπεί η είσοδος σε μεγαλύτερες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων.

ΝΥΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT