Η κακοκαιρία «Ciarán» σαρώνει τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη – Πέντε νεκροί

Η κακοκαιρία «Ciarán» σαρώνει τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη – Πέντε νεκροί

Τουλάχιστον πέντε νεκροί σε Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία και Ισπανία από πτώσεις δέντρων και κλαδιών. Ανέμοι άνω των 150 χλμ. και κύματα που ξεπερνούν κατά τόπους τα 10 μέτρα τουλάχιστον

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η καταιγίδα Ciarán συνεχίζει να σαρώνει την Ευρώπη, οι σφοδροί άνεμοι στη Γαλλία και σε άλλες χώρες έχουν αφήσει ήδη πίσω τους τουλάχιστον πέντε νεκρούς, βυθίζοντας παράλληλα στο σκοτάδι εκατομμύρια νοικοκυριά, προκαλώντας χάος στις αεροπορικές μεταφορές και μεγάλες υλικές ζημιές. 

Ενας οδηγός φορτηγού σκοτώθηκε όταν το όχημά του χτυπήθηκε από δέντρο στη βόρεια Γαλλία, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον. Αλλοι 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε όλη τη δυτική και βόρεια Γαλλία, ανακοίνωσαν οι αρχές. Επτά από τους τραυματίες ήταν εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Η κακοκαιρία «Ciarán» σαρώνει τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη – Πέντε νεκροί-1
Reuters

Πτώσεις δέντρων προκάλεσαν επίσης τον θάνατο μιας γυναίκας στη Μαδρίτη και μιας άλλης στην Ολλανδία, δήλωσαν οι τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και η αστυνομία. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γάνδη: ένας πεντάχρονος και μια 64χρονη Γερμανίδα. Και οι δύο θάνατοι προκλήθηκαν από πτώση κλαδιών.

Τεράστια κύματα, σε ορισμένες περιπτώσεις άνω των 10 μέτρων, χτύπησαν τα γαλλικά λιμάνια και τις ακτές, ενώ ο άνεμος ξερίζωσε πινακίδες και στέγες. Τα κομμένα δέντρα απέκλεισαν δρόμους γύρω από τη δυτική Γαλλία, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Associated Press και εικόνες στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

Η κακοκαιρία «Ciarán» σαρώνει τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη – Πέντε νεκροί-2
Reuters

Περίπου 1,2 εκατομμύρια γαλλικά νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την Πέμπτη, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ηλεκτρική εταιρεία Enedis. Περίπου τα μισά από τα σπίτια βρίσκονται στη Βρετάνη, τη χερσόνησο του Ατλαντικού που επλήγη περισσότερο. Ο άνεμος έφθασε περίπου τα 160 χλμ./ώρα στις ακτές της Νορμανδίας και περίπου τα 150 χλμ./ώρα στην ενδοχώρα. 

Η κακοκαιρία «Ciarán» σαρώνει τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη – Πέντε νεκροί-3
Reuters

Εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για ισχυρούς ανέμους τόσο στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας όσο και σε τμήμα των ακτών της Βαλτικής Θάλασσας. 

Μεγάλες ζημιές έχουν ήδη αναφερθεί στη Βρετανία όπου εκατοντάδες σχολεία παρέμειναν κλειστά. Πολλοί κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία αφού ο άνεμος προκάλεσε ζημιές στα σπίτια τους.

Ηδη οι ταχύτητες των ανέμων έχουν φτάσει τα 167 χλμ. την ώρα στο Τζέρσεϊ, στο νησί που βρίσκεται 120 μίλια από την Αγγλία και τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία. Τα προβλήματα εστιάζονται κυρίως στο Σαουθάμπτον, στη νήσο Ουάιτ και στο Τζέρσεϊ, όπου οι δήμοι κλείνουν τα σχολεία καθώς επίσης στο Ντέβον και στην Κορνουάλη.

Η κακοκαιρία «Ciarán» σαρώνει τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη – Πέντε νεκροί-4
Reuters

Ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου Reading, Εντ Χακινς, προειδοποίησε ότι η καταιγίδα θα προκαλέσει σφοδρότερες βροχοπτώσεις, με πιθανώς τη χαμηλότερη πίεση της στάθμης της θάλασσας τα τελευταία 200 χρόνια. Επισημαίνει, επίσης, ότι μόνο δύο άλλα παρόμοια ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν καταγράφει, την 25η Φεβρουαρίου 1989 και την ημέρα των Χριστουγέννων, το 1821.

Ενα κρουαζιερόπλοιο 60.000 τόνων που έβαινε από το Πόρτσμουθ στη Μαδέρα αναγκάστηκε να κάνει μια απρογραμμάτιστη στάση στο Φάλμουθ στην Κορνουάλη σήμερα για να βρει καταφύγιο από την επερχόμενη καταιγίδα.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Βρετανία πλήττεται από σφοδρή καταιγίδα. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, η καταιγίδα Babet έπληξε πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Εφερε εξαιρετικές βροχοπτώσεις σε τμήματα της ανατολικής Σκωτίας, ενώ ισχυρές, επίμονες και εκτεταμένες βροχοπτώσεις επηρέασαν επίσης μεγάλο μέρος της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Πηγή: Associated Press, Reuters, EΡΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT