Το Ισραήλ προελαύνει στη Γάζα, οι ΗΠΑ ζητούν «παύσεις» πυρός

Το Ισραήλ προελαύνει στη Γάζα, οι ΗΠΑ ζητούν «παύσεις» πυρός

Τα ισραηλινά στρατεύματα εισχώρησαν στην πόλη της Γάζας την ώρα που οι ΗΠΑ πιέζουν για «παύση» των μαχών προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι και να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ πέρασε «τις πύλες της πόλης της Γάζας», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ίδια ώρα που αναφορές για σκληρές μάχες καταφτάνουν τόσο από το παλαιστινιακό όσο και από ισραηλινό στρατόπεδο. 

Οι ρουκέτες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ και οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα συνεχίζονται χωρίς καμία διακοπή, ενώ πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ή «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών στη Γάζα.

Ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ υποσχέθηκε ότι θα επιτραπεί η διέλευση φορτηγών με καύσιμα στη Λωρίδα εάν αυτά εξαντληθούν στα νοσοκομεία, ωστόσο λίγη ώρα μετά ο Νετανιάχου διέψευσε αυτό το ενδεχόμενο.

Στο πεδίο της μάχης, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι οι δυνάμεις του επιτέθηκαν σε φυλάκια, αρχηγεία και άλλες υποδομές της Χαμάς.

Οι δυνάμεις των IDF υποστηρίζουν ότι περικύκλωσαν την πόλη της Γάζας, το πιο πυκνοκατοικημένο τμήμα της Λωρίδας.

Σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz, δεν είναι σαφές πόσοι άμαχοι παραμένουν στην πόλη της Γάζας. Σημερινά πλάνα αποτυπώνουν εκτεταμένη καταστροφή και άδειους δρόμους.

Το Ισραήλ προελαύνει στη Γάζα, οι ΗΠΑ ζητούν «παύσεις» πυρός-1

Μάχες εντός της πόλης της Γάζας

Καθ′ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ισραηλινά τανκς και στρατεύματα πολιορκούσαν την πόλη της Γάζας, ωστόσο –σύμφωνα με το Reuters– συνάντησαν ισχυρή αντίσταση από τους ένοπλους της Χαμάς, που απαντούσαν με τη χρήση όλμων και επιθέσεις από σήραγγες.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης της Γάζας». «Βρισκόμαστε στο απόγειο της μάχης. Είχαμε εντυπωσιακές επιτυχίες και περάσαμε τα περίχωρα της πόλης της Γάζας. Προχωράμε», είπε χαρακτηριστικά.

Γ. Λαπίντ: «Μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, στην ΕΡΤ: «Η χερσαία επίθεση θα διαρκέσει έως ότου εξαλείψουμε τη Χαμάς. Δεν μπορούμε να ζήσουμε έτσι. Αυτό που συνέβη σε εμάς στις 7 Οκτωβρίου είναι κάτι που δεν έχει συμβεί σε κανένα άλλο έθνος και δεν μπορεί κανείς να το ανεχτεί ή δεν θα πρέπει να το ανεχτεί. Ίσως διαρκέσει μήνες».

Στην «καρδιά» της Γάζας ο στρατός

Ο αρχηγός των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είπε ότι στρατεύματα επιχειρούν εντός της πόλης της Γάζας και την έχουν περικυκλώσει από πολλές κατευθύνσεις.

«Εχουμε προχωρήσει σε ένα άλλο, σημαντικό, στάδιο στον πόλεμο. Οι δυνάμεις βρίσκονται στην καρδιά της βόρειας Γάζας, επιχειρούν στην πόλη της Γάζας, την περικυκλώνουν και προχωρούν βαθύτερα. Οι ισραηλινές δυνάμεις μάχονται σε μια πυκνή, δαιδαλώδη αστική περιοχή, που απαιτεί επαγγελματικές τεχνικές πολέμου και θάρρος», είπε ο υποστράτηγος Χαλεβί.

Πρόσθεσε ότι πολεμούν «σε κοντινή απόσταση εναντίον ενός σκληρού εχθρού» και ότι οι χερσαίες δυνάμεις συνοδεύονται από «πυρά από αέρος και θαλάσσης».

«Βρισκόμαστε στις πύλες της πόλης της Γάζας», δήλωσε την Τετάρτη ο Ισραηλινός στρατιωτικός διοικητής, ταξίαρχος Ιτζίκ Κοέν, ενώ μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ έβγαιναν από τις σήραγγες για να πυρπολήσουν τα τανκς και μετά εξαφανίζονταν πίσω στο υπόγειο δίκτυο.

«Ολη τη νύχτα δεν σταμάτησαν να βομβαρδίζουν την πόλη της Γάζας, το σπίτι δεν σταμάτησε να τρέμει», δήλωσε στο Reuters ένας άνδρας που ζει στη Γάζα, ζητώντας να μην κατονομαστεί. «Από το πρωί βλέπουμε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται ακόμα έξω από την πόλη, στα περίχωρα και αυτό σημαίνει ότι η αντίσταση είναι πιο ισχυρή από ό,τι περίμεναν».

«Σοβαρός κίνδυνος γενοκτονίας»

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα υπολογίζει ότι 9.061 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης στις 7 Οκτωβρίου.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σημειώνουν ότι περισσότεροι από 20.000 τραυματίες εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέγοντας ότι ο παλαιστινιακός λαός αντιμετωπίζει «σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας».

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι ο παλαιστινιακός λαός διατρέχει σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ειδικών εισηγητών του ΟΗΕ.

«Απαιτούμε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια φτάνει σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο», υπογράμμισαν.

Το Ισραήλ προελαύνει στη Γάζα, οι ΗΠΑ ζητούν «παύσεις» πυρός-2

Οι ΗΠΑ ζητούν «ανθρωπιστικές παύσεις»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν θα προτρέψει την ισραηλινή κυβέρνηση να συμφωνήσει σε μια σειρά σύντομων παύσεων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα για να επιτραπεί η ασφαλής απελευθέρωση ομήρων και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου την Πέμπτη.

Ρεπορτάζ των New York Times σημειώνει ότι αυτό το μήνυμα θα μεταφερθεί μετά την αποκάλυψη Μπάιντεν, ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε συμφωνήσει να σταματήσει για λίγο τους βομβαρδισμούς -στις 20 Οκτωβρίου- για να επιτραπεί η απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων, της 59χρονης Τζούντιθ Ράαναν και της 17χρονης κόρης της, Νάταλι Ράαναν.

Το αίτημα για «ανθρωπιστικές παύσεις» είναι ένα από τα πολλά θέματα που θα θίξει ο κ. Μπλίνκεν με τον Νετανιάχου κι άλλους αξιωματούχους, όταν φτάσει στο Ισραήλ την Παρασκευή για έναν ακόμη γύρο επαφών εν μέσω σκληρών μαχών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν ότι το αίτημα για παύσεις ήταν πολύ διαφορετικό από μια συνολική κατάπαυση του πυρός, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι θα ωφελούσε τη Χαμάς, επιτρέποντάς της να ανακάμψει από τους έντονους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Ωστόσο, ο κ. Μπάιντεν δέχεται αυξανόμενη πίεση προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτό που οι ανθρωπιστικές ομάδες αποκαλούν «επείγουσα κρίση για τους αμάχους» εντός της Γάζας, όπου υπάρχει έλλειψη τροφίμων, νερού, φαρμάκων και καυσίμων.

Η στρατηγική Μπλίνκεν

Μία γεύση της στρατηγικής που θα ακολουθήσει έδωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ λίγο πριν την αναχώρησή του για το Ισραήλ. Σε δηλώσεις του, τόνισε ότι «είδαμε τις τελευταίες ημέρες ότι οι άμαχοι Παλαιστίνιοι σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της σύγκρουσης», για να συμπληρώσει ότι αναμένεται να έχει επαφές τόσο με το Ισραήλ όσο και με άλλους παράγοντες της περιφέρειας.

«Θα κάνουμε βήματα για να μειωθούν οι συνέπειες στους αμάχους της Γάζας. Οι δημοκρατίες έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τους πολίτες», είπε.

Υπογράμμισε ότι θα ασκήσει πίεση για να επιτραπεί η είσοδος σε μεγαλύτερες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT