Kυρώσεις των ΗΠΑ σε τουρκικές οντότητες και πρόσωπα για βοήθεια στη Ρωσία

Kυρώσεις των ΗΠΑ σε τουρκικές οντότητες και πρόσωπα για βοήθεια στη Ρωσία

Στον κατάλογο των κυρώσεων συμπεριλαμβάνονται επίσης εταιρείες των ΗΑΕ και της Κίνας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τις κυρώσεις τους κατά της Ρωσίας, στοχοποιώντας εταιρείες και πρόσωπα στην Τουρκία, την Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τον εφοδιασμό της Μόσχας με αγαθά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. 

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται περισσότερα από 200 ονόματα σε όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν στο εξής οικονομικούς και ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ανακοίνωσαν την Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η Ρωσία εξαρτάται από πρόθυμα άτομα και οντότητες τρίτων χωρών για να ανεφοδιάζει τον στρατό της και να διαιωνίζει τον αποτρόπαιο πόλεμό της κατά της Ουκρανίας και δεν θα διστάσουμε να τους καταστήσουμε υπόλογους», δήλωσε η Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών.

Η δράση των ΗΠΑ αποσκοπεί κυρίως στο να εμποδίσει τη Ρωσία να παρακάμψει τις υφιστάμενες κυρώσεις κατά της αμυντικής της βιομηχανίας, μέσω «φιλικών χωρών».

Οι κυρώσεις σε βάρος αρκετών τουρκικών ομίλων επικεντρώθηκαν κυρίως σε προμηθευτές τεχνολογίας και ηλεκτρονικών ειδών στη Ρωσία, τα οποία έχουν εισρεύσει είτε απευθείας είτε μέσω άλλων μεσαζόντων, σύμφωνα με διάφορες διπλωματικές πηγές. 

Η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμισθεί με το δυτικό καθεστώς κυρώσεων και έχει διατηρήσει ισχυρούς οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, περιπλέκοντας την επιβολή των περιορισμών. Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι η χώρα λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι τοπικές εταιρείες δεν καταστρατηγούν τις κυρώσεις.

Οι νέοι αμερικανικοί περιορισμοί γίνονται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει επιτεθεί φραστικά στο Ισραήλ. Η Ουάσιγκτον πιέζει επίσης την Αγκυρα να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, μια απόφαση που εκκρεμεί στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Πηγή: Financial Τimes

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT