Ελληνας που πέρασε τη Ράφα μιλά στην «Κ»: Ετσι έζησα την κόλαση στη Γάζα

Ελληνας που πέρασε τη Ράφα μιλά στην «Κ»: Ετσι έζησα την κόλαση στη Γάζα

«Καταστροφή και φόβος. Ανά πάσα στιγμή, εκεί που περπατάς μπορεί να σκοτωθείς. Τα νεκροτομεία είναι γεμάτα, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα». Ο Αλέξανδρος Φαγιάντ, Ελληνας παλαιστινιακής καταγωγής, ο οποίος κατάφερε χθες το βράδυ να περάσει στην Αίγυπτο μέσω της συνοριακής διάβασης της Ράφα, περιγράφει στην «Κ» την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας.

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαι τυχερός που σας μιλάω», είναι το πρώτο πράγμα που λέει στην επικοινωνία του με την «Κ» ο 57χρονος Αλέξανδρος Φαγιάντ.

Ελληνας, παλαιστινιακής καταγωγής, που ζει στην Αθήνα με τη σύζυγο και το παιδί του, εγκλωβίστηκε στη Λωρίδα της Γάζας όπου είχε πάει για οικογενειακές υποθέσεις, κι έπειτα από μεγάλες προσπάθειες του ελληνικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ και της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο, ήταν μεταξύ των 16 Ελλήνων πολιτών που πέρασαν χθες το βράδυ στην Αίγυπτο μέσω της συνοριακής διάβασης της Ράφα.

«Τα πράγματα ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Δεν ξέραμε αν θα τα καταφέρναμε. Κάποια στιγμή, φτάσαμε στο πέρασμα και γυρίσαμε πάλι πίσω», λέει και περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα.

«Καταστροφή και φόβος. Ανά πάσα στιγμή, εκεί που περπατάς μπορεί να σκοτωθείς. Τα νεκροτομεία είναι γεμάτα, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα. Το βόρειο τμήμα της Γάζας έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές και 1 εκατ. άνθρωποι έχουν έρθει στον Νότο, όπου σε κάθε σπίτι μένουν 40 άνθρωποι. Για να πάει κάποιος να βρει νερό πρέπει να διανύσει μια απόσταση 5-6 χιλιομέτρων και να περιμένει στην ουρά. Επίσης για να πάρει φαγητό, ψωμί, σχηματίζονται ουρές 3-4 χιλιομέτρων. Δεν δικαιολογείται τέτοια αντίδραση, τέτοια καταστροφή. Αν μπείτε στη Γάζα, δεν θα το πιστέψετε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT