Τα χέρια «ξεχνούν» να γράφουν καθώς ατονούν οι μύες

Τα χέρια «ξεχνούν» να γράφουν καθώς ατονούν οι μύες

Οταν σημειώνει κάποιος χειρογράφως, καταλαβαίνει καλύτερα το νόημα και η πληροφορία διατηρείται στη μνήμη περισσότερο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρα από όλα τα υπόλοιπα, η τεχνολογία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε με το γράψιμο. Ολο και περισσότεροι νέοι, οι οποίοι αμέσως μετά το σχολείο σταμάτησαν να γράφουν με το χέρι, δηλώνουν πλέον πως δυσκολεύονται πολύ να κρατήσουν χειρόγραφες σημειώσεις.

Η γραφή δεν είναι μία έμφυτη ιδιότητα. Τη μαθαίνουμε και την εξασκούμε με τα χρόνια. Οι μύες που χρησιμοποιούνται για να γράψουμε, όπως κάθε μυς στο σώμα μας, είναι δυνατόν να ατονήσουν. Εχει όμως μεγάλη σημασία να τους εξασκούμε τακτικά, καθώς και να φροντίζουμε να κρατάμε το γράψιμο στην καθημερινότητά μας καθώς, σύμφωνα με έρευνα, είναι ευεργετικό για τη μνήμη μας.

Η σύνδεση του μυαλού με το χέρι είναι ισχυρότερη όταν γράφουμε από ό,τι όταν πληκτρολογούμε. «Οταν σημειώνεις κάτι χειρόγραφα, το καταλαβαίνεις βαθύτερα και η πληροφορία διατηρείται στη μνήμη σου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δηλώνει στην Washington Post η Πάουλα Χάινριχερ, εργοθεραπεύτρια στον παγκόσμιο οργανισμό Learning Without Tears.

Επιπλέον, ευρεία ανάλυση ακαδημαϊκών αποτελεσμάτων του 2020 στις ΗΠΑ έδειξε πως οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που κρατούσαν σημειώσεις σε τετράδια, έπαιρναν καλύτερους βαθμούς και κατανοούσαν καλύτερα τις παραδόσεις σε σχέση με εκείνους και εκείνες που χρησιμοποιούσαν λάπτοπ ή και κινητά στα αμφιθέατρα. Η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στους τρεις μυς που σχετίζονται με τη γραφή. Ο μυς που χρησιμοποιούμε για να κινήσουμε τον αντίχειρα εργάζεται υπερβολικά στους ανθρώπους που πληκτρολογούν συνεχώς στο smartphone, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ακόμη και τραυματισμοί. Αντίθετα, οι μύες των δύο επόμενων δακτύλων δεν παίζουν σχεδόν κανένα ρόλο στη χρήση του κινητού. Αυτό μακροπρόθεσμα κάνει το πιάσιμο μιας πένας «δύσκολο άθλημα».

Εφόσον δεν σκοπεύουμε να βγάλουμε την τεχνολογία από τη ζωή μας, οι συντάκτες της έρευνας προτείνουν μικρά κινητά, ώστε να μην τεντώνεται υπερβολικά ο αντίχειρας, λελογισμένη χρήση των κινητών ειδικά στις μικρές ηλικίες και συχνές ασκήσεις με τα δάχτυλα όπως το «στρετς της προσευχής» κατά το οποίο ενώνουμε τις παλάμες μας με τα δάχτυλα προς τα πάνω και πιέζουμε αμφίδρομα ώστε να τεντωθεί ο καρπός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT