Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός προωθείται με πλήρη ισχύ στην πόλη της Γάζας, στο πλαίσιο της ευρείας χερσαίας επιχείρησης για την εξουδετέρωση της Χαμάς και των υποστηρικτών της, μια διαφορετική μάχη μεγάλης στρατηγικής σημασίας, δίνεται στα μετόπισθεν.
Στον πόλεμο της επικοινωνίας οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ρίχνουν τα πιο «δυνατά» τους όπλα. Τικτόκερς, ινφλουένσερ και δημοφιλείς ηθοποιοί και καλλιτέχνες επιστρατεύονται για να επηρεάσουν εκατομμύρια ανθρώπους εντός και εκτός συνόρων. Κυρίως εκτός.
Οι Ισραηλινοί χειρίζονται πολύ καλά το θέμα της επικοινωνίας και γνωρίζουν ότι η διεθνής κοινή γνώμη σύντομα θα χάσει το ενδιαφέρον της. Θέλουν να κρατήσουν νωπά στη μνήμη του κόσμου τα φρικτά εγκλήματα της Χαμάς που έλαβαν χώρα στις 7 Οκτωβρίου, στους οικισμούς γύρω από τα σύνορα με τη Γάζα, καθώς αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο να επικρατήσει η εικόνα των σφοδρών και ανηλεών βομβαρδισμών και να ξεχαστεί ο λόγος για τον οποίο γίνονται. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τη διεθνή εικόνα της χώρας, που ήδη επικρίνεται για τις μεθόδους της στον εν εξελίξει πόλεμο.
Ο στόχος επιτυγχάνεται με δύο βασικούς τρόπους. Καθημερινά media tours για τους δημοσιογράφους των διεθνών δικτύων οργανώνονται από το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης και των IDF – των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας. Οι επισκέψεις γίνονται στους οικισμούς εντός της εμπόλεμης ζώνης, όπου οι δημοσιογράφοι μεταφέρονται με θωρακισμένα λεωφορεία και απαραιτήτως με τα δικά τους μέσα αυτοπροστασίας, αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος, καθώς η περιοχή γύρω από τα σύνορα με τη Γάζα παραμένει ένα ενεργό πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, οι δημοσιογράφοι «ξεναγούνται» στους ρημαγμένους οικισμούς από τους λιγοστούς κατοίκους που παραμένουν εκεί, έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν με διασώστες και στρατιώτες που πολέμησαν τους ένοπλους της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενώ στο τέλος υπάρχει χρόνος για να περπατήσει κάνεις ανάμεσα σε βουνά από σφαίρες, καμένα και γκρεμισμένα σπίτια όπου η οσμή του θανάτου είναι ακόμη έντονη και να φτάσει εντέλει στον φράχτη όπου πίσω, ανάμεσα σε πυκνούς μαύρους καπνούς, φαίνεται η Γάζα. Ενα πλάνο που κάθε ρεπόρτερ θέλει να απαθανατίσει.
Το τελευταίο διάστημα, αντίστοιχα tours οργανώνονται από τη διεύθυνση δημόσιας διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών για tiktokers και ινφλουένσερ, ώστε το μήνυμα να φτάσει στο νεανικό κοινό, ακόμη και στα αμερικανικά πανεπιστήμια, όπου η ακαδημαϊκή κοινότητα δείχνει να στέκεται επικριτικά απέναντι στον πόλεμο.
Αντίστοιχη, βεβαίως, είναι και η προσπάθεια της Χαμάς να επιτεθεί επικοινωνιακά στο Ισραήλ. Η προπαγάνδα της οργάνωσης βρίσκει τον δρόμο της στο δυτικό ακροατήριο μέσα από μια στρατιά λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με περισσότερους από 100 εκατομμύρια ακόλουθους. Ορισμένοι από αυτούς εμφανίζονται με μπλε αλεξίσφαιρα γιλέκα ως πολεμικοί ανταποκριτές του YouTube ή άλλων διαδικτυακών μέσων.
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, όμως, φαίνεται πως είναι ο «Ιμπραχίμ». Ο νεαρός που πλημμυρίζει το TikTok με βίντεο από τη Γάζα και τη μία ημέρα εμφανίζεται σανακτινολόγος σε νοσοκομείο, την επομένη σαν θύμα βομβαρδισμού, μετά σαν μαχητής στην πρώτη γραμμή και στη συνέχεια σαν δημοσιογράφος.
Είναι δεδομένο πάντως, πως όσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, τόσο θα φουντώνουν οι μάχες των ινφλουένσερ για την επικράτηση στον πόλεμο της επικοινωνίας.