Al Jazeera: Οι αντάρτες της Υεμένης κήρυξαν πόλεμο στο Ισραήλ, αλλά στοχεύουν αλλού

Al Jazeera: Οι αντάρτες της Υεμένης κήρυξαν πόλεμο στο Ισραήλ, αλλά στοχεύουν αλλού

Οι Χούθι έχουν ως κύριο αντίπαλό τους την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα συνεχίζονται αμείωτες, με τους μαχητές της Χαμάς να λαμβάνουν μόνο μέτρια ένοπλη υποστήριξη από τη Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο, ένας άλλος, κάπως απροσδόκητος, σύμμαχος έχει παρέμβει για να βοηθήσει την παλαιστινιακή ένοπλη ομάδα.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης προσπαθούν να στείλουν πυραύλους κατά του Ισραήλ, αλλά χωρίς επιτυχία. Γνωρίζουν ασφαλώς τους περιορισμούς του υλικού τους και ξέρουν ότι ακόμη και αν κάποιοι περνούσαν από μέσα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόνο συμβολική ζημιά στους ισραηλινούς στόχους τους.

Γιατί λοιπόν να ασχοληθούν; Η απάντηση είναι απλή: εκτοξεύοντας πυραύλους κρουζ δεν πολεμούν έναν στρατιωτικό αλλά μάλλον έναν πολιτικό πόλεμο. Και ο πραγματικός στόχος δεν είναι το Ισραήλ, αλλά ο εχθρός των Χούθι, η Σαουδική Αραβία, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το δίκτυο Al Jazeera του Κατάρ.

Ενας μακροχρόνιος ανταγωνισμός επιρροής στη Μέση Ανατολή, μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, βρήκε ένα νέο θέατρο στην Υεμένη, όταν ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος το 2014. Και οι δύο δυνάμεις αναμείχθηκαν στη σύγκρουση: Το Ριάντ ανοιχτά, στέλνοντας στρατεύματα μιας χαλαρής αραβοαφρικανικής συνεργασίας, ενώ η Τεχεράνη δεν στέλνει δικά της στρατεύματα, αλλά υποστηρίζει πλήρως τους Χούθι. Σχεδόν 100.000 παιδιά έχουν πεθάνει από την πείνα μεταξύ των 400.000 που έχασαν τη ζωή τους από μάχες ή λιμό σε έναν πόλεμο που έχει αποδειχθεί μια από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις για τους αμάχους στον 21ο αιώνα.

Αυτή η σύγκρουση έχει κάπως υποχωρήσει από πέρυσι, αλλά η Υεμένη έχει ακόμα δύο ανταγωνιστικές «κυβερνήσεις», καμία από τις οποίες δεν έχει τον πλήρη έλεγχο της χώρας.

Al Jazeera: Οι αντάρτες της Υεμένης κήρυξαν πόλεμο στο Ισραήλ, αλλά στοχεύουν αλλού-1

Κάπως απροσδόκητα, τον Μάρτιο το Ριάντ και η Τεχεράνη απάντησαν στις κινεζοϊρακινές μεσολαβητικές προσπάθειες και αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις μετά από επτά χρόνια. Είναι πιθανό και τα δύο κράτη να ήθελαν να εκτονώσουν τις εντάσεις στην Υεμένη, αλλά και να χρησιμοποιήσουν τη χαλάρωση για να επιδιώξουν τα άλλα στρατηγικά τους συμφέροντα. Η Σαουδική Αραβία μάλιστα είχε ένα μεγάλο σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη και για τη Σαουδική Αραβία. Μέσα σε λίγες ημέρες, φέρεται να είπε στις ΗΠΑ ότι σταματούν τα σχέδια για την προτεινόμενη συμφωνία με το Ισραήλ που η Ουάσιγκτον προσπαθούσε να μεσολαβήσει.

Συμμετοχή

Οι επανειλημμένες πυραυλικές επιθέσεις από τους Χούθι αυτή την εβδομάδα, αν και εντελώς αναποτελεσματικές, δυνητικά υποδεικνύουν ένα μοτίβο: Μετά τη Χεζμπολάχ, μια άλλη ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν συμμετέχει στον αγώνα των Παλαιστινίων.

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι «οι Σαουδάραβες έχουν δείξει την προθυμία τους να συνεχίσουν» τις εργασίες για μια συμφωνία εξομάλυνσης με το Ισραήλ. Η Σαουδική Αραβία δεν έχει επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό του Λευκού Οίκου.

Ωστόσο, αν υπάρχει κάποια αλήθεια στη δήλωση του Λευκού Οίκου, είναι πως οι τελευταίες εκτοξεύσεις πυραύλων από τους Χούθι μάλλον έκαναν πιο δύσκολο από ποτέ να γίνει πραγματικότητα αυτό το σχέδιο.

Πηγή: Al Jazeera

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT