Αρέστοβιτς vs Ζελένσκι: «Εμφύλιος» για την ουκρανική προεδρία

Αρέστοβιτς vs Ζελένσκι: «Εμφύλιος» για την ουκρανική προεδρία

Εως και τον περασμένο Ιανουάριο ο Ολέξιι Αρέστοβιτς ήταν σύμβουλος του Ζελένσκι, τον οποίο όμως τώρα θέλει να «εκθρονίσει» χαρακτηρίζοντάς τον ως «δικτάτορα».

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ονομάζεται Ολέξιι Αρέστοβιτς, είναι 47 ετών, και έχει διαμηνύσει ότι θα διεκδικήσει την προεδρία της Ουκρανίας ενάντια στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν διεξαχθούν αυτές.

Η Ουκρανία θα έπρεπε, κανονικά, να πάει σε προεδρικές εκλογές το 2024. Επειτα από σχεδόν δύο χρόνια πολέμου ωστόσο, η κατάσταση στη χώρα απέχει πολύ από το να μπορεί να θεωρηθεί κανονική και, μέσα σε αυτές τις συνθήκες πια, η όποια επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση προς το παρόν καλύπτεται από νέφη απροσδιοριστίας.

Από την πλευρά του πάντως, ο 47χρονος Ολέξιι Αρέστοβιτς έχει καταστήσει σαφές ότι προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας ενάντια στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον οποίο έχει μάλιστα χαρακτηρίσει «δικτάτορα».

Αρέστοβιτς vs Ζελένσκι: «Εμφύλιος» για την ουκρανική προεδρία-1
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Yves Herman, Pool Photo via AP)

Ο Αρέστοβιτς ήταν, έως και τον περασμένο Ιανουάριο, ένας από τους πιο στενούς συμβούλους του Ζελένσκι. Για μια περίοδο μάλιστα, εκείνος ξεχώριζε και ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στην Ουκρανία, πίσω από τον ίδιο τον Ζελένσκι και από τον στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι. Ωστόσο, ο 47χρονος παραιτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο εν μέσω σκανδάλων και καταγγελιών, δεχόμενος επικρίσεις για δηλώσεις του, άλλες από τις οποίες είχαν καταγγελθεί ως ψευδείς και άλλες ως «φιλορωσικές».

Αρκετούς μήνες έπειτα από την παραίτησή του, ο Αρέστοβιτς δηλώνει πια ότι θα διεκδικήσει την ουκρανική προεδρία παρουσιάζοντας ένα πολιτικό μανιφέστο πολύ διαφορετικό από εκείνο του Ζελένσκι.

Αξίζει να σημειωθεί, για παράδειγμα, ότι εκείνος δεν μιλάει για μια διά των όπλων ανακατάληψη των κατεχόμενων από τη Ρωσία ουκρανικών εδαφών, αλλά για μια προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ χωρίς αυτά τα εδάφη, η επιστροφή των οποίων θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικών διαπραγματεύσεων αργότερα στο μέλλον

«Ο Αρέστοβιτς είναι εξπέρ στο να πουλάει ψευδαισθήσεις», σχολιάζει η Σβιτλάνα Μορενέτς μέσω άρθρου της στον ιστοχώρο του βρετανικού περιοδικού the Spectator, αξιολογώντας ως αρνητική για το μέλλον της Ουκρανίας την είσοδο του 47χρονου στην εκλογική αρένα.

Με πληροφορίες από the Spectator    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT