«Ο Ζελένσκι ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά της διεξαγωγής εκλογών»

«Ο Ζελένσκι ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά της διεξαγωγής εκλογών»

Μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, η Ουκρανία κήρυξε στρατιωτικό νόμο που απαγορεύει τις εκλογές

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σταθμίζει τα υπέρ και τα κατά για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών την άνοιξη του 2024, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών του, αν και υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες σχετικά με το πώς θα οργανωθεί μια ελεύθερη και δίκαιη ψηφοφορία κατά τη διάρκεια πολέμου με τη Ρωσία.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, η Ουκρανία κήρυξε στρατιωτικό νόμο που απαγορεύει τις εκλογές.

Yπήρξαν, όμως, κάποιες εκκλήσεις, μεταξύ άλλων από τον Αμερικανό Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ να γίνουν εκλογές ακόμη και αν δεν τελειώσει ο πόλεμος, «ως απόδειξη της δημοκρατικότητας της Ουκρανίας». 

«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξετάζει και ζυγίζει τα διάφορα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα», δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, προσθέτοντας ότι οι εκλογές θα φέρουν πρωτοφανείς προκλήσεις.

Η Ουκρανία είχε προγραμματίσει να διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο και προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο του 2024.

Ο Κουλέμπα έκανε το σχόλιό του κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εμφάνισης στο World Policy Conference στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όταν ρωτήθηκε αν η Ουκρανία θα διεξαγάγει προεδρικές εκλογές την άνοιξη.

Επισήμανε τα προβλήματα των κινδύνων ασφαλείας και τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλισθεί η ψήφος εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών, εκατομμυρίων Ουκρανών στο εξωτερικό και όσων ζουν υπό ρωσική κατοχή. Η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας και περίπου 6 εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν τώρα σε όλη την Ευρώπη.

Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι θέλει να διεκδικήσει άλλη μια θητεία αν γίνουν εκλογές. Τα ποσοστά του παραμένουν πολύ υψηλά, αν και έχουν μειωθεί ελαφρώς από τον πρώτο χρόνο του πολέμου.

Πολιτικοί αναλυτές και ορισμένοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για την Ουκρανία να εγγυηθεί μια ελεύθερη, δίκαιη και ασφαλή εκλογική διαδικασία, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να πλήττει τη χώρα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT