Συνάντηση Μπλίνκεν – Αμπάς, καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν για ανθρωπιστικές «παύσεις»

Συνάντηση Μπλίνκεν – Αμπάς, καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν για ανθρωπιστικές «παύσεις»

Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ συνεχίζει την περιοδεία του εν μέσω αυξανόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή λόγω του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς.

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, πραγματοποίησε επίσκεψη στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη την Κυριακή και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς συνεχίζει την περιοδεία του στην περιοχή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να εργαστούν για την υλοποίηση των προσδοκιών των Παλαιστινίων για την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους.

Επιπλέον, ο Α. Μπλίνκεν κατέστησε σαφές ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα πρέπει να εκτοπιστούν με τη βία, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Ουάσιγκτον «να προωθήσει την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια τόσο για τους Παλαιστινίους όσο και για τους Ισραηλινούς».

Αμεση κατάπαυση πυρός ζήτησε ο Αμπάς

Συνάντηση Μπλίνκεν – Αμπάς, καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν για ανθρωπιστικές «παύσεις»-1

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι πρέπει να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός» και να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο τον εκπρόσωπό του, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινεχ.

Ο Μπλίνκεν και ο Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκαν στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, την de facto παλαιστινιακή πρωτεύουσα, κατά τη δεύτερη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού στην περιοχή από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους και κρατώντας ομήρους περισσότερους από 240.

Το Ισραήλ συνεχίζει, σε απάντηση στην επίθεση της Χαμάς, εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών που, σύμφωνα με αξιωματούχους της υγειονομικής υπηρεσίας της Γάζας, έχει προκαλέσει τον θάνατο 9.500 Παλαιστινίων.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξανόμενης έντασης στην ευρύτερη περιοχή λόγω του πολέμου στη Γάζα, ενώ αργότερα σήμερα ο Αμερικανός υπουργός αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία.

Συζητήσεις για την επόμενη ημέρα στη Γάζα

Ο Μπλίνκεν απέρριψε το Σάββατο τις εκκλήσεις Αράβων αξιωματούχων για κατάπαυση του πυρός, αφού απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ για περιορισμένη παύση των μαχών μία ημέρα νωρίτερα.

Εκτός από την προσπάθεια να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί στην περιοχή, ο Μπλίνκεν επιδιώκει να ξεκινήσει συζητήσεις για το πώς θα μπορούσε να κυβερνηθεί η Γάζα μετά την πλήρη καταστροφή της Χαμάς, που το Ισραήλ λέει πως είναι ο στόχος του.

Ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι μια «αποτελεσματική και αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή» θα μπορούσε να διοικήσει τελικά τη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμοί πιθανότατα θα αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια και τη διακυβέρνηση στο μεσοδιάστημα.

Σε πτώση η δημοτικότητα Αμπάς

Συνάντηση Μπλίνκεν – Αμπάς, καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν για ανθρωπιστικές «παύσεις»-2

Η Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον Αμπάς, η οποία ασκεί περιορισμένη διοίκηση στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Οχθη, έχει δει τη δημοτικότητά της να συρρικνώνεται εν μέσω σκανδάλων για διαφθορά, κατηγοριών για ανικανότητα, καθώς και για συνεργασία με το Ισραήλ.

Δεν είναι σαφές ποιος θα διαδεχτεί τον 87χρονο Αμπάς, σθεναρό αντίπαλο της Χαμάς.

Η στάση Αιγύπτου και Ιορδανίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας ανακοίνωσαν το Σάββατο, μετά τη συνάντησή τους με τον Μπλίνκεν, πως είναι πρόωρο να μιλήσουν για το μέλλον της Γάζας και ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας.

Ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι κατάπαυση του πυρός θα επέτρεπε στη Χαμάς να ανασυνταχθεί, ωστόσο προσπάθησε να πείσει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε ανθρωπιστικές «παύσεις» που θα επέτρεπαν τη διανομή της αναγκαίας βοήθειας εντός της Γάζας.

Αύξηση της βίας στη Δυτική Οχθη

Η συνάντηση Μπλίνκεν – Αμπάς ήταν η δεύτερη μετά την έναρξη της σύγκρουσης, αλλά η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στη Δυτική Οχθη. Δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Η βία στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Οχθη, που φέτος ήδη βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα 15 και πλέον ετών, μετά την έναρξη του πολέμου έχει αυξηθεί περαιτέρω, με περισσότερες από 170 επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων, στις οποίες εμπλέκονται Εβραίοι έποικοι, όπως έχει καταγραφεί από τα Ηνωμένα Εθνη.

«Πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα, που έχει επιδεινωθεί μετά τη σύγκρουση», δήλωσε ο Μπλίνκεν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στο Αμμάν, το Σάββατο, προσθέτοντας ότι κάλεσε τους Ισραηλινούς αξιωματούχους, με τους οποίους είχε συνάντηση την προηγούμενη ημέρα, να λάβουν μέτρα ώστε οι δράστες των επιθέσεων να λογοδοτήσουν.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT