Εκτάκτως στην Κύπρο ο Αντονι Μπλίνκεν

Εκτάκτως στην Κύπρο ο Αντονι Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αποχώρησε από το Τελ Αβίβ, όπου βρέθηκε για δεύτερη φορά, εν μέσω του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, στο πλαίσιο περιοδείας στη Μέση Ανατολή

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Aντονι Μπλίνκεν, στο αεροδρόμιο Λάρνακας είχε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στην ατζέντα βρέθηκε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς, μετά και την πρόταση της Κύπρου για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου βοήθειας προς τη Γάζα.

Σχετικά με την επίσκεψη του Α. Μπλίνκεν τηρήθηκε άκρα μυστικότητα για λόγους ασφάλειας. 

Ωστόσο, λίγη ώρα πριν από την άφιξή του, ο Κύπριος Πρόεδρος είχε δηλώσει πως θα μετέβαινε στη Λάρνακα για έκτακτη επίσκεψη, «στο πλαίσιο των προσπαθειών που η χώρα μας έχει αναλάβει σε σχέση με την κρίση στην περιοχή μας».

Σύμφωνα και με ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των επαφών του στην περιοχή».

Η συνάντηση είχε ως βασικό θέμα συζήτησης «την κρίση στην περιοχή μας όπως εξελίσσεται και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Κύπρου με τελικό προορισμό τη Γάζα», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το αεροσκάφος του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προσγειώθηκε γύρω στις 2 το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Πίεση των ΗΠΑ για ανθρωπιστικές «παύσεις»

Εκτάκτως στην Κύπρο ο Αντονι Μπλίνκεν-1

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Αντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε επίσκεψη στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης επιδίωξε να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για ανθρωπιστικές «παύσεις» προκειμένου να φτάσει βοήθεια στους Παλαιστίνιους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να εργαστούν για την υλοποίηση των προσδοκιών των Παλαιστινίων για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Επιπλέον, ο Α. Μπλίνκεν κατέστησε σαφές ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα πρέπει να εκτοπιστούν με τη βία, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Ουάσιγκτον «να προωθήσει την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια τόσο για τους Παλαιστινίους όσο και για τους Ισραηλινούς».

Αμεση κατάπαυση πυρός ζήτησε ο Αμπάς

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι πρέπει να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός» και να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μπλίνκεν και ο Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκαν στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, την de facto παλαιστινιακή πρωτεύουσα, κατά τη δεύτερη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού στην περιοχή από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους και κρατώντας ομήρους περισσότερους από 240.

Το Ισραήλ συνεχίζει, σε απάντηση στην επίθεση της Χαμάς, εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών που, σύμφωνα με αξιωματούχους της υγειονομικής υπηρεσίας της Γάζας, έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 9.500 Παλαιστινίων.

Διαδήλωση στην Αγκυρα

Εκτάκτως στην Κύπρο ο Αντονι Μπλίνκεν-2

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξανόμενης έντασης στην ευρύτερη περιοχή λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Αργότερα σήμερα ο Αμερικανός υπουργός αναμένεται στην Τουρκία. Εν αναμονή της επίσκεψής του, πραγματοποιείται διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Αγκυρα. 

Επιπλέον, η τουρκική αστυνομία έκανε το μεσημέρι της Κυριακής χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπέρ των Παλαιστινίων, όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ, όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΙΗΗ Ιδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας». Την Παρασκευή, η συγκεκριμένη ΜΚΟ ξεκίνησε πορεία με αυτοκινητοπομπή από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό το Ιντζιρλίκ, στη νότια Τουρκία, με στόχο τον αποκλεισμό της βάσης.

Πρόκειται για την ίδια οργάνωση που το 2010 είχε στείλει στη Γάζα το πλοίο «Mavi Marmara», που αποτελούσε μέρος του «Στόλου Ελευθερίας», ο οποίος επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, και επέβαιναν σε αυτό περίπου 800 ακτιβιστές.

Ισραηλινοί καταδρομείς πραγματοποίησαν επιδρομή στο πλοίο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα ακτιβιστές και πολλοί άλλοι, εκ των οποίων δέκα Ισραηλινοί στρατιώτες, να τραυματιστούν. Μετά το επεισόδιο οι διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας είχαν «παγώσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT