Διπλωματικός μαραθώνιος Μπλίνκεν

Μετά τη Δυτική Όχθη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη, όπου συνομίλησε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό για τους κινδύνους επέκτασης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Προηγήθηκε σύντομη στάση στην Κύπρο

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο έχει επιδοθεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σε μία προσπάθεια των ΗΠΑ να μειώσουν τους κινδύνους επέκτασης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και την Χαμάς

«Πρέπει να αποτρέψουμε την κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης, την εξάπλωσή της σε άλλες περιοχές», είχε δηλώσει την Παρασκευή από το Τελ Αβίβ.

Ο κ. Μπλίνκεν, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε επαφές σε υψηλό επίπεδο σε Ισραήλ και Ιορδανία, την Κυριακή προχώρησε σε συνάντηση με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Εκεί επανέλαβε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να εργαστούν για την υλοποίηση των προσδοκιών των Παλαιστινίων για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα πρέπει να εκτοπιστούν με τη βία, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Ουάσιγκτον «να προωθήσει την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια τόσο για τους Παλαιστινίους όσο και για τους Ισραηλινούς».

Από την πλευρά του, ο Αμπάς είπε ότι πρέπει να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός» και να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Επίσκεψη σε Κύπρο και Ιράκ

Ακολούθησε αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κύπρο, όπου στο αεροδρόμιο της Λάρνακας είχε συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη – στην ατζέντα της συνάντησης ετέθη η πρόταση της Κύπρου για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου βοήθειας προς τη Γάζα.

Τελευταίος σταθμός του Μπλίνκεν -την Κυριακή- και προτού μεταβεί στην Αγκυρα της Τουρκίας, ήταν η Βαγδάτη.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι για περισσότερο από μία ώρα. Αμέσως μετά, επισκέφτηκε την Πρεσβεία των ΗΠΑ.

Αφιξη στην Άγκυρα

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών προσγειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα στην Άγκυρα.

Τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Εσένμπογα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζέφρι Φλέικ, η γενική διευθύντρια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές υποθέσεις με τις ΗΠΑ πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν κι άλλοι αξιωματούχοι.

Ο κ. Μπλίνκεν θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες τους αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στη Γάζα.

Ζητούμενο η «ανθρωπιστική παύση»

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την αναχώρηση του από τη Βαγδάτη, είπε ότι η συζήτησή του με τον πρωθυπουργό του Ιράκ ήταν «καλή» και «παραγωγική» και πρόσθεσε ότι κατέστησε σαφές ότι οι επιθέσεις από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον αμερικανικού προσωπικού είναι εντελώς απαράδεκτες.

Επί τάπητος ετέθη η προσπάθεια ώστε να αποτραπεί κάθε πιθανή επέκταση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή. Όσον αφορά τη Γάζα, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για μια «ανθρωπιστική παύση» βρίσκονται σε εξέλιξη, με διπλωματικές ομάδες των ΗΠΑ και του Ισραήλ να εργάζονται πάνω στις λεπτομέρειες.

«Το Ισραήλ έθεσε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα λειτουργούσαν οι ανθρωπιστικές παύσεις. Πρέπει να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις. Εργαζόμαστε ακριβώς πάνω σε αυτό», υπογράμμισε.

Ο ίδιος τόνισε ότι 100 φορτηγά βοήθειας κινούνται προς τον πολιορκημένο θύλακα, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτή η ποσότητα δεν επαρκεί για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Διπλωματικός μαραθώνιος Μπλίνκεν-1

Σφυροκόπημα στη Γάζα

Μετά από ένα νέο μπαράζ ρουκετών προς το κεντρικό και το νότιο Ισραήλ από τη Γάζα, αλλά και την επίθεση της Χεζμπολάχ από το βόρειο τμήμα με ρουκέτες τύπου Κατίουσα, οι IDF εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον της πόλης της Γάζας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κόπηκε το ρεύμα και το Ίντερνετ, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) πρόκειται για «σημαντικό, πολύ εκτεταμένο πλήγμα», στοχεύοντας τις υποδομές της Χαμάς.

Το BBC μετέδωσε -αργά το βράδυ της Κυριακής- ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν φτάσει στην ακτογραμμή κοντά στην πόλη της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος των IDF τόνισε ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να «επιτρέπει έναν διάδρομο» για τους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας και της πόλης της Γάζας να πάνε προς το νότιο τμήμα.

Το Ισραήλ «θα συνεχίσει να επιτίθεται και να εντείνει τη χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και στην ευρύτερη πόλη της Γάζας», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT