Πεντάγωνο: Αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο έφτασε στη Μέση Ανατολή

Πεντάγωνο: Αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο έφτασε στη Μέση Ανατολή

Σπάνια τέτοιου είδους ανακοίνωση από την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν μια ασυνήθιστη ανακοίνωση ότι ένα πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Οχάιο έφτασε στην επιχειρησιακή περιοχή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ και η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων δημοσίευσε μια φωτογραφία του να διέρχεται από τη Διώρυγα του Σουέζ, σήμερα Δευτέρα.

Η ταυτότητα του υποβρυχίου δεν αποκαλύφθηκε και δεν είναι γνωστό εάν είναι ένα από τα τέσσερα υποβρύχια που φέρουν πυραύλους κρουζ Tomahawk ή από τα 14 υποβρύχια που φέρουν τους βαλλιστικούς πυραύλους Trident-II. Σε κάθε περίπτωση συνιστά μια σημαντική προσθήκη στην αμερικανική αποτρεπτική δύναμη στην περιοχή και την ικανότητα επίθεσης εάν είναι απαραίτητο.

Πολλοί αναλυτές σημειώνουν τη σημασία του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πού βρίσκεται το υποβρύχιο.

Η αναγνώριση των ΗΠΑ για θέση υποβρυχίου κατηγορίας Οχάιο είναι εξαιρετικά σπάνια, σύμφωνα με το Associated Press, καθώς τα σκάφη αυτά αποτελούν μέρος της λεγόμενης «πυρηνικής τριάδας» των ατομικών όπλων της Αμερικής – η οποία περιλαμβάνει επίσης χερσαίους βαλλιστικούς πυραύλους και πυρηνικές βόμβες σε στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Η ανακοίνωση του Πενταγώνου δεν παρείχε άλλες λεπτομέρειες στην ηλεκτρονική τους δήλωση την Κυριακή, αν και δημοσίευσε μια εικόνα που δείχνει ένα υποβρύχιο στη Διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου κοντά στη Γέφυρα της Διώρυγας του Σουέζ.

Ενώ τα υποβρύχια κλάσης Οχάιο είναι πυρηνικά και πολλά φέρουν πυρηνικά όπλα, άλλα φέρουν μόνο πυραύλους κρουζ και προορίζονται να αναπτυχθούν με δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, αφήνοντας ασαφές αν το υποβρύχιο που λειτουργεί τώρα στη Μέση Ανατολή φέρει πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Η Κεντρική Διοίκηση δημοσίευσε ξεχωριστά μία εικόνα ενός βομβαρδιστικού B-1 με ικανότητα πυρηνικής ενέργειας που επίσης επιχειρεί στη Μέση Ανατολή την Κυριακή.

Η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι είχαν πυρηνικό υποβρύχιο στην περιοχή ήταν πριν από έναν χρόνο, όταν ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης στρατηγός Μάικλ Κουρίλα επιθεώρησε δημόσια το USS West Virginia, το οποίο βρισκόταν σε άγνωστη τοποθεσία στη θάλασσα, αναφέρει το CNN.

Πηγή: Associated Press, Times of israel, Jerusalem Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT