Το «πιο μοναχικό πρόβατο της Βρετανίας» σώθηκε

Το «πιο μοναχικό πρόβατο της Βρετανίας» σώθηκε

Ακτιβιστές καταγγέλλουν πως η Φιόνα θα γίνει «θέαμα και αντικείμενο εκμετάλλευσης για χρήματα». 

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από δύο χρόνια ελεύθερο, αλλά έρημο σε μια κρημνώδη παραλία των σκωτσέζικων Χάιλαντς, το «πιο μοναχικό πρόβατο» της Βρετανίας, όπως το είχε ονομάσει η γυναίκα που το είχε πρωτοεντοπίσει εκεί πριν από δύο χρόνια, σώθηκε

Σε μια επιχείρηση διάσωσης που οργάνωσε ο Κάμι Γουίλσον, αγρότης και εκ των παρουσιαστών της εκπομπής Landward του BBC, μετά την έκταση που πήρε η ιστορία, πέντε αγρότες κατάφεραν να ανασύρουν τη Φιόνα, όπως τη βάφτισαν, από μια απότομη πλαγιά και να τη μεταφέρουν σε φάρμα όπου αρχικά την κούρεψαν και πλέον τη φροντίζουν ώστε να εγκλιματιστεί. 

«Είναι σε απίστευτη κατάσταση. Είναι υπέρβαρη -ήταν για εμάς πρόκληση να την ανεβάσουμε από εκείνη την πλαγιά» ανέφερε ο Γουίλσον, γνωστοποιώντας πως σύντομα θα μεταφερθεί σε «ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος που πολλοί από εσάς γνωρίζετε πολύ καλά, όπου θα μπορείτε να την βλέπετε σχεδόν κάθε μέρα». 

Ωστόσο, αυτή η μεταφορά της σε αγρόκτημα κοντά στο Ντάμφρις έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις.

Οι ακτιβιστές αγρότες της οργάνωσης Animal Rising -μέλη της οποίας είχαν πάει στην ερημική, δυσπρόσιτη ακτή ώστε το πρόβατο, για καιρό μόνο, να συνηθίσει την ανθρώπινη επαφή ώστε να το σώσουν- καταγγέλλουν πως η Φιόνα θα γίνει «θέαμα και αντικείμενο εκμετάλλευσης για χρήματα»

Μάλιστα, πραγματοποίησαν και μια μίνι «ειρηνική, μη βίαιη» συγκέντρωση στη φάρμα Ντάλσκον όπου βρίσκεται η Φιόνα, αιτούμενοι «η Φιόνα να μεταφερθεί σε καταφύγιο ζώων αντί σε ζωολογικό κήπο».

Οι «σωτήρες» της Φιόνα στη φάρμα Ντάλσκον κάλεσαν την αστυνομία υποστηρίζοντας πως οι ακτιβιστές «εκφόβιζαν» και «τρομοκρατούσαν» το προσωπικό.

Προς το παρόν, κρατούν «κρυμμένη» στη φάρμα τη Φιόνα – της οποίας το μέλλον προδιαγράφεται… ταραχώδες. 

Υπενθυμίζεται πως την προβατίνα είχε δει για πρώτη φορά στην απομακρυσμένη βραχώδη παραλία το 2021, μια κάτοικος της περιοχής που έκανε καγιάκ. Η Τζίλιαν Τέρνερ έκανε την ίδια διαδρομή με το καγιάκ της τον περασμένο μήνα, βλέποντας ξανά το ίδιο πρόβατο, ακούρευτο και περιπλανώμενο στα βράχια, ουσιαστικά σημαίνοντας συναγερμό. 

«Η δόλια η προβατίνα είναι εκεί μόνη της εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, κάτι που για ζώο κοπαδιού πρέπει να είναι βασανιστικό. Και φαινόταν απελπισμένη για επαφή με εμάς και στις δύο περιστάσεις που την είδαμε», ανέφερε η ίδια. 

Πηγή: BBC/Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT