Η Βρετανία αποσύρει προσωπικό της πρεσβείας της στον Λίβανο

Η Βρετανία αποσύρει προσωπικό της πρεσβείας της στον Λίβανο

Είχε ήδη συμβουλεύσει τους Βρετανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν στον Λίβανο λόγω της σύγκρουσης του γειτονικού Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι αποσύρει προσωρινά προσωπικό της βρετανικής πρεσβείας στον Λίβανο.

Είχε ήδη συμβουλεύσει τους Βρετανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν στον Λίβανο λόγω της σύγκρουσης του γειτονικού Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα και ενθάρρυνε όσους Βρετανούς βρίσκονται ακόμη στη χώρα να φύγουν όσο συνεχίζονται οι εμπορικές πτήσεις.

Κίνδυνος κλιμάκωσης

Η Βρετανία αποσύρει προσωπικό της πρεσβείας της στον Λίβανο-1

Εν τω μεταξύ, ισραηλινό πλήγμα σε αυτοκίνητο στον νότιο Λίβανο σκότωσε τρία παιδιά και τη γιαγιά τους την Κυριακή, ανακοίνωσαν οι Αρχές της χώρας, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επίθεση της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο σκότωσε Ισραηλινό πολίτη στο βόρειο Ισραήλ.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι απάντησε στην ισραηλινή επίθεση, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τρία κορίτσια ηλικίας μεταξύ 10 και 14 ετών, εκτοξεύοντας μπαράζ ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ.

Ηταν η πρώτη φορά που η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τη χρήση συγκεκριμένου όπλου κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους κλιμάκωσης.

Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι δεν θα ανεχθεί ποτέ επιθέσεις εναντίον αμάχων και η απάντησή της θα είναι «σταθερή και ισχυρή».

«Ο εχθρός θα πληρώσει το τίμημα για τα εγκλήματά του εναντίον αμάχων», δήλωσε στο Reuters ο βουλευτής της Χεζμπολάχ Χασάν Φαντλάλα.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι τα στρατεύματά του ενεπλάκησαν με όχημα «που αναγνωρίστηκε ως ύποπτο μεταφοράς τρομοκρατών» στον Λίβανο χθες Κυριακή και εξετάζει αναφορές ότι υπήρχαν άμαχοι μέσα.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι το χαρακτήρισε «ειδεχθές έγκλημα». Ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ δήλωσε στο Reuters ότι ο Λίβανος θα υποβάλει καταγγελία στα Ηνωμένα Εθνη για τη δολοφονία αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, στην επίθεση.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό al-Mayadeen έδειξαν σωστικά συνεργεία να απομακρύνουν ένα από τα θύματα από το αυτοκίνητο, τη στιγμή που ακόμα καιγόταν.

Πυρά κατά μήκος των συνόρων

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά κατά μήκος των συνόρων από τότε που η Χαμάς και το Ισραήλ πήγαν στον πόλεμο στις 7 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για το χειρότερο περιστατικό διασυνοριακής βίας από τότε που το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ πολέμησαν το 2006. 

Ο Μικάτι συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν στο Αμάν το Σάββατο και τόνισε τη σημασία της προσπάθειας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τερματισμό της ισραηλινής επιθετικότητας στον νότιο Λίβανο, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Καταρρίφθηκε drone

Νωρίτερα την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η αεράμυνά του αναχαίτισε μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πετούσε προς το Ισραήλ από τον Λίβανο, ενώ βρισκόταν πάνω από το έδαφος του Λιβάνου και ότι αντιαρματικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο έπληξε περιοχή του βόρειου Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε αρκετές επιθέσεις σε ισραηλινές θέσεις στα σύνορα χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενους πυραύλους και άλλα όπλα.

Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου, επικαλούμενο τον ανταποκριτή του, ανέφερε νωρίτερα ότι η Χεζμπολάχ κατέρριψε εχθρικό drone πάνω από τον νότιο Λίβανο, με συντρίμμια να πέφτουν πάνω από χωριά 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT