Μπορέλ: Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι «αποτέλεσμα συλλογικής πολιτικής και ηθικής αποτυχίας»

Μπορέλ: Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι «αποτέλεσμα συλλογικής πολιτικής και ηθικής αποτυχίας»

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας «βλέπει» έλλειψη προθυμίας να λυθεί το ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Zοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σε ομιλία του σήμερα το πρωί ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι «το αποτέλεσμα μιας συλλογικής πολιτικής και ηθικής αποτυχίας».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «πραγματική έλλειψη προθυμίας να λυθεί το ισραηλινο-παλαιστινιακό πρόβλημα».

«Νομίζω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε την ηθική και πολιτική υποχρέωση να συμμετάσχουμε, όχι μόνο παρέχοντας βοήθεια, αλλά συμβάλλοντας σε βιώσιμη λύση», τόνισε.

Οι «τρεις υποχρεώσεις» της Ευρώπης

«Εχουμε τρεις υποχρεώσεις», τόνισε ο Μπορέλ. «Πρέπει να συνεχίσουμε να εμμένουμε σε σταθερή και ισορροπημένη θέση και να αποφύγουμε την εισαγωγή στην Ευρώπη αυτής της σύγκρουσης με κάθε κόστος», δήλωσε, επισημαίνοντας τον αυξανόμενο αντισημιτισμό.

«Τα αντισημιτικά και αντιμουσουλμανικά αισθήματα είναι εντελώς απαράδεκτα», τόνισε.

Η δεύτερη υποχρέωση, σύμφωνα με τον Μπορέλ, συνδέεται με την εξεύρεση «ανθρωπιστικής λύσης».

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό, δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., προσθέτοντας ότι «μία ανθρωπιστική παύση» που θα αντισταθμίζεται με απελευθέρωση ομήρων θα μπορούσε να είναι ένα «πρώτο βήμα».

Ο Μπορέλ δήλωσε επίσης ότι είναι απαραίτητη «μαζική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας» καθώς και η απομάκρυνση υπηκόων τρίτων χωρών.

Εκανε ακόμα λόγο για ανάγκη «αναλογικής ισραηλινής απάντησης». «Ωστόσο το σημαντικό είναι να σκεφτούμε συνολική και οριστική διευθέτηση που είναι σαφώς ανέφικτη σήμερα», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT