Το επικοινωνιακό «μπλακ άουτ» στη Γάζα και πώς πλήττει τη Χαμάς

Το επικοινωνιακό «μπλακ άουτ» στη Γάζα και πώς πλήττει τη Χαμάς

Οι υπηρεσίες τηλεφώνου και διαδικτύου «έπεσαν» την Κυριακή για τρίτη φορά στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς, εν μέσω σφοδρών επιθέσεων

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύνδεση στο διαδίκτυο άρχισε σταδιακά να αποκαθίσταται λίγο πριν από το μεσημέρι της Δευτέρας στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με αναφορές του δικτύου παρακολούθησης υπηρεσιών διαδικτύου, NetBlocks.

Οι υπηρεσίες τηλεφώνου και διαδικτύου είχαν διακοπεί από την Κυριακή, για τρίτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε επίσης ότι οι τηλεπικοινωνίες και οι υπηρεσίες διαδικτύου στη Λωρίδα της Γάζας αποκαταστάθηκαν, κάνοντας λόγο για «σκόπιμη και βίαιη διακοπή από τις ισραηλινές αρχές».

«Η επαναλαμβανόμενη διακοπή αυξάνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών», πρόσθεσε στο X.

Εκτός από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, πολλοί διεθνείς και στρατιωτικοί αναλυτές «δείχνουν» επίσης το Ισραήλ ως υπαίτιο για τα μπλακ άουτ στις επικοινωνίες στη Γάζα. 

«Απομονώνουν, εισέρχονται και εκκαθαρίζουν»

Ο στρατός του Ισραήλ «ακολουθεί πολύ μεθοδική διαδικασία», δήλωσε τη Δευτέρα στο BBC ο Δρ Τζακ Ουάτλινγκ, αναλυτής στο στρατιωτικό think tank Royal United Services Institute.

«Πρώτα απομονώνουν τμήματα της Λωρίδας της Γάζας και στη συνέχεια εισέρχονται σε αυτήν και εκκαθαρίζουν», εξήγησε ο ίδιος.

Το βράδυ της Κυριακής, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι περικύκλωσαν την πόλη της Γάζας, καθώς και ότι έφτασαν στην ακτογραμμή, κόβοντας ουσιαστικά τη Λωρίδα στα δύο, στις βόρειες και νότιες περιοχές.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ανακοίνωσαν προσωρινή αποκατάσταση της σύνδεσης Βορρά – Νότου προκειμένου να μετακινηθούν προς τα νότια άμαχοι που πιθανόν έχουν εγκλωβιστεί, αναρτώντας παράλληλα μήνυμα στην αραβική γλώσσα, συνοδευόμενο από χάρτη. 

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, οι επικοινωνίες -το τηλέφωνο και το διαδίκτυο- τίθενται εκτός λειτουργίας, κάτι που σύμφωνα με τον Ουάτλινγκ είναι «σημαντικό για τους Ισραηλινούς από στρατιωτική άποψη».

Οπως εξηγεί ο αναλυτής, το τηλεπικοινωνιακό μπλακ άουτ «μειώνει την ικανότητα της Χαμάς να αναφέρει τις τοποθεσίες των μαχητών της, καθώς και να μεταφέρει σημαντικές πληροφορίες».

Ο ίδιος προειδοποιεί, ωστόσο, για τις «σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες» που συνεπάγεται αυτή η τακτική. «Θα δούμε πολλούς αμάχους να σκοτώνονται, ειδικά εκείνους που πιθανόν εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη της Γάζας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στα «τυφλά» ψάχνουν οι διασώστες

Πριν πέσουν εντελώς οι γραμμές επικοινωνίας και μέχρι τη μερική και σταδιακή αποκατάστασή τους τη Δευτέρα, είχε γίνει γνωστό ότι στη βόρεια Γάζα διεξάγονταν σφοδρές επιθέσεις.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο στρατός έχει προωθηθεί πέρα από τα περίχωρα της πόλης της Γάζας και την έχει περικυκλώσει πλήρως.

Η επικοινωνιακή «συσκότιση» είχε ως συνέπεια τα παλαιστινιακά ασθενοφόρα να μην γνωρίζουν προς τα πού έπρεπε να κινηθούν, καθώς δεν λάμβαναν κλήσεις.

Τις δύο προηγούμενες φορές που είχαν αντιμετωπίσει αντίστοιχη κατάσταση, οι ομάδες έκτακτης ανάγκης είχαν αναφέρει πως απλώς οδηγούσαν προς τον ήχο των βομβών με την ελπίδα να μπορέσουν να εντοπίσουν τυχόν τραυματίες για να τους βοηθήσουν.

Πρόκειται για κατάσταση, που σε κάθε περίπτωση, περιπλέκει περισσότερο τα προβλήματα για τους αμάχους.

Πριν τη χερσαία εισβολή

Το επικοινωνιακό μπλακ άουτ συνέβη για πρώτη φορά, τις πρώτες 34 ώρες της νέας φάσης του πολέμου που εξήγγειλε ο Νετανιάχου, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα.

Η συντριπτική πλειονότητα των δύο και πλέον εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Λωρίδα δεν είχαν τρόπο να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο ούτε ο ένας με τον άλλον.

Δεν είχαν τρόπο να μάθουν αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ήταν ζωντανά ή νεκρά. Οι τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης σταμάτησαν να χτυπούν, τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι προετοιμάζονταν για την επικείμενη ισραηλινή χερσαία εισβολή.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλέστηκαν οι New York Times, είχαν και τότε αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν το Ισραήλ υπεύθυνο για την απώλεια των υπηρεσιών επικοινωνίας.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, NYT

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT