Ταξιδιώτες αναβάλλουν μαζικά τις διακοπές τους στη Μέση Ανατολή

Ταξιδιώτες αναβάλλουν μαζικά τις διακοπές τους στη Μέση Ανατολή

Η ζήτηση για ταξίδια αναψυχής στην περιοχή έχει μειωθεί δραματικά αφότου το Ισραήλ δέχτηκε την επίθεση από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ταξιδιώτες ακυρώνουν ή αναβάλλουν προγραμματισμένες διακοπές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική λόγω φόβων για επιδείνωση της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς, ενώ οι τουριστικές εταιρείες έχουν επίσης τροποποιήσει δρομολόγια, ακυρώνοντας πτήσεις.

Η ζήτηση για ταξίδια αναψυχής στην περιοχή μειώθηκε δραματικά αφότου το Ισραήλ δέχτηκε επίθεση από τη Χαμάς κατά την οποία 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ απάντησε με αεροπορικές και χερσαίες επιδρομές στη Γάζα, οι οποίες, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές Αρχές έχουν σκοτώσει περισσότερους από 9.000 ανθρώπους.

Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την προσωρινή διακοπή πτήσεων προς το Ισραήλ μέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι εταιρείες κρουαζιέρας άλλαξαν δρομολόγια για να αποφύγουν ακόμα και γειτονικές χώρες.

Επηρεάζονται Αίγυπτος και Τουρκία

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ισχυρίζονται ότι ο πόλεμος επηρεάζει τη ζήτηση σε κοντινές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Τουρκίας.

«Βλέπουμε πελάτες να ακυρώνουν κρουαζιέρες στον ποταμό Νείλο της Αιγύπτου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 λόγω ανησυχιών για τον πόλεμο», δήλωσε ο Τοντ Ελιοτ, διευθύνων σύμβουλος του ταξιδιωτικού γραφείου Cruise Vacation Outlet με έδρα το Ορλάντο της Φλόριντα.

Η εταιρεία κρουαζιέρας Norwegian Cruise Line Holdings ανακοίνωσε την Τετάρτη στους επενδυτές ότι περιμένει αύξηση των ακυρώσεων και επιβράδυνση των κρατήσεων στην περιοχή, κυρίως βραχυπρόθεσμα.

Τόσο η Norwegian όσο και η Royal Caribbean Group άλλαξαν τα δρομολόγιά τους για το 2024 για να αποφύγουν λιμάνια στο Ισραήλ. Η πλατφόρμα κρατήσεων νεοφυών επιχειρήσεων @Hotel με έδρα την Ουάσιγκτον δήλωσε ότι έχει διαπιστώσει μείωση 70% στις νέες κρατήσεις για χώρες της περιοχής.

Βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος και στην Κύπρο

Πάνω από το 40% των ταξιδιών στην Αίγυπτο έχουν ήδη ακυρωθεί στην πλατφόρμα για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Κόνραντ Βαλισζέφσκι. Τα ποσοστά ακύρωσης στην Τουρκία και στην Κύπρο έχουν διπλασιαστεί για το δίμηνο, όπως είπε.

Ωστόσο, εκπρόσωποι της βιομηχανίας υποστηρίζουν πως περιμένουν ότι οι συνέπειες θα είναι βραχυπρόθεσμες.

«Οσον αφορά τη ζήτηση, με βάση τους διευθύνοντες συμβούλους με τους οποίους μίλησα, υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν αντίκτυπο σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Γουίλι Γουόλς, επικεφαλής της Διεθνούς Ενωσης Αεροπορικών Μεταφορών, εμπορικού ομίλου αεροπορικών εταιρειών.

Ο γερμανικός αεροπορικός όμιλος Lufthansa ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι κρατήσεις για τη Μέση Ανατολή δεν έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο, αναφέροντας πτώση μόνο κατά την έναρξη της σύγκρουσης.

Ακυρώσεις μέχρι το Ομάν

Ο ξενοδοχειακός φορέας Marriott International ανακοίνωσε ότι η ζήτηση έχει υποχωρήσει και έχει αρχίσει να βλέπει ακυρώσεις στα 27 ξενοδοχεία της στον Λίβανο, στην Ιορδανία και την Αίγυπτο, όπως ανέφερε η οικονομική διευθύντρια της εταιρείας, Κάθλιν Ομπεργκ.

«Τη στιγμή που η σύγκρουση στο Ισραήλ είναι πολύ περιορισμένη γεωγραφικά μέχρι στιγμής, υποψιαζόμαστε ότι κάποιοι bookers κρουαζιερόπλοιων διστάζουν να προγραμματίσουν ευρωπαϊκή επίσκεψη, ακόμη και στη δυτική Μεσόγειο», δήλωσε ο αναλυτής της Truist Patrick Scholes σε σημείωμα.

Οι κρατήσεις πτήσεων προς την Αίγυπτο μειώθηκαν κατά 26% σε ετήσια βάση, προς την Ιορδανία κατά 49% και προς τον Λίβανο κατά 74% από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων αεροπορικών εισιτηρίων ForwardKeys, με έδρα τη Βαλένθια της Ισπανίας.

Το ισπανικό ταξιδιωτικό πρακτορείο Essentialist ανακοίνωσε ότι ακύρωσε το 75% των ταξιδιών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορειοανατολικής Αφρικής.

Η Intrepid Travel με έδρα την Αυστραλία γνωστοποίησε ότι περισσότεροι πελάτες θέλουν να ακυρώσουν ταξίδια στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, ιδιαίτερα εκείνα που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στο τέλος του έτους.

Η επίδραση της σύγκρουσης στη ζήτηση ταξιδιών προς τη Μέση Ανατολή μπορεί να επεκταθεί σε γειτονικές χώρες.

«Η εταιρεία μας διαθέτει πτήση τσάρτερ από τη Νορβηγία προς το Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου και για τρεις ή τέσσερις εβδομάδες από τώρα δεν έχουμε νέες κρατήσεις», δήλωσε ο Χαλέντ Ιμπραχίμ, συνιδρυτής της Middle East Travel Alliance, η οποία συνεργάζεται με εταιρείες διαχείρισης προορισμών που συνδέουν ταξιδιωτικά γραφεία και τοπικούς παρόχους.

Περίπου το 40% των περιοδειών στην Ιορδανία έχουν ακυρωθεί, το 20% στην Αίγυπτο, το 15% στο Ομάν και το 10% στα ΗΑΕ, ανέφερε και πρόσθεσε πως «ακόμη και το Ομάν δέχεται ακυρώσεις, παρόλο που είναι τόσο μακριά από τον πόλεμο».

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT