Κομισιόν για Γάζα: Σχέδιο αποστολής διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης και βοήθεια μέσω Κύπρου

Κομισιόν για Γάζα: Σχέδιο αποστολής διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης και βοήθεια μέσω Κύπρου

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε παράλληλα και νέα δέσμη οικονομικής βοήθειας ύψους 25 εκατ. ευρώ, με το σύνολο της ευρωπαϊκής ανθρωπιστικής βοήθειας πλέον να φθάνει σε 100 εκατ. ευρώ προς τη Γάζα μέσα σε τρεις εβδομάδες

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο για την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις βασικές αρχές στις οποίες θα πρέπει να βασισθεί η πολιτική λύση, παρουσίασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο της ετήσιας διάσκεψης των πρέσβεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες.

«Η βοήθεια εισέρχεται τώρα από το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα. Αλλά οι ποσότητες παραμένουν πολύ μικρές για να ανταποκριθούν στις τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα. Προτεραιότητά μας είναι να συνεργασθούμε με τους εταίρους για την ενίσχυση των υλικοτεχνικών ικανοτήτων στη Ράφα», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν. Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε συνεργάζεται «με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Εθνη για να μπουν περισσότερα κονβόι στη Γάζα», μεταξύ άλλων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε νέα δέσμη οικονομικής βοήθειας ύψους 25 εκατ. ευρώ, με το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας πλέον να φθάνει σε 100 εκατ. ευρώ προς τη Γάζα μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Παράλληλα, η Φον ντερ Λάιεν έκανε ειδική αναφορά στο ενδεχόμενο εξασφάλισης «θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο». Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα «συμπληρωματικά δρομολόγια» ανέφερε ως παράδειγμα «έναν θαλάσσιο διάδρομο από την Κύπρο», μέσω του οποίου «θα διασφαλίζεται μια διαρκής, ρυθμισμένη και ισχυρή ροή βοήθειας». «Χαιρετίζω θερμά την εξαιρετική συνεργασία με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνησή του» πρόσθεσε.

Ειρηνευτικό σχέδιο

Η προοπτική επίλυσης του Μεσανατολικού θα βασισθεί στον στόχο της λύσης των δύο κρατών, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί να συνεισφέρει θέτοντας τις βασικές αρχές για την επόμενη ημέρα. Ηδη ανέφερε ότι υπάρχουν ιδέες που συζητούνται όπως «μια διεθνής ειρηνευτική δύναμη με εντολή από τα Ηνωμένα Εθνη».

Σύμφωνα με τη Φον ντερ Λάιεν οι αρχές αυτές είναι:

– Πρώτον, η Γάζα «δεν μπορεί να είναι καταφύγιο για τρομοκράτες» παραπέμποντας στο τι έγινε μετά την τελευταία σύγκρουση.

– Δεύτερον, «η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς δεν μπορεί να ελέγχει ή να κυβερνά τη Γάζα», υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρχει «μόνο μια Παλαιστινιακή Αρχή και μόνο ένα παλαιστινιακό κράτος».

– Τρίτον, «δεν μπορεί να υπάρχει μακροπρόθεσμα ισραηλινή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας στη Γάζα», καθώς η Γάζα «είναι απαραίτητο μέρος κάθε μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους».

– Τέταρτον, δεν μπορεί να υπάρξει «κανένας εξαναγκασμός σε εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα», καθώς αυτό «θα αποτελούσε συνταγή για συνέχεια της περιφερειακής αστάθειας».

Προτεραιότητα η απελευθέρωση ομήρων

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ακόμα πως προτεραιότητα για την Ε.Ε. αποτελεί και η απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, καθώς και η αποτροπή του πραγματικού κινδύνου της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην περιοχή. «Η κλιμάκωση δεν είναι αναπόφευκτη» σημείωσε, προσθέτοντας πως «θα χρειασθούν κοινές προσπάθειες και κοινό όραμα για το μέλλον από τις ΗΠΑ, από την Ε.Ε., από τις αραβικές χώρες, και φυσικά τα Ηνωμένα Εθνη», ζητώντας από τους πρέσβεις να συνεχίσουν τις επαφές. Ακόμα, ανακοίνωσε πως την Τρίτη θα συναντηθεί με τον βασιλιά της Ιορδανίας, καθώς και πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο με αντικείμενο μεταξύ άλλων τη στήριξη στη χώρα.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τις χώρες της περιοχής πρέπει να διαφυλαχθεί, καθώς αυτό ήταν που ήθελε να καταστρέψει η Χαμάς, και έφερε ως παράδειγμα των θετικών επιπτώσεων της ομαλοποίησης, την εφαρμογή της συμφωνίας για έναν διάδρομο Ε.Ε. – Ινδίας μέσω της Μέσης Ανατολής.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρθηκε στη δυνατότητα επαναφοράς της ευρωπαϊκής αποστολής στη Ράφα «όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν» και συμπλήρωσε πως την Πέμπτη η πρόεδρος της Κομισιόν θα μετάσχει στην ειδική σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι από τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT