Ο Τραμπ καταθέτει για υπόθεση επιχειρηματικής απάτης

Ο Τραμπ καταθέτει για υπόθεση επιχειρηματικής απάτης

Οι εισαγγελείς της πολιτείας της Νέας Υόρκης τον κατηγορούν για μεθοδεύσεις μέσω των οποίων εξασφάλιζε ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε τη Δευτέρα στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπου πρόκειται να καταθέσει για την υπόθεση αστικής απάτης, η οποία αφορά την επιχειρηματική του αυτοκρατορία. 

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως και οι δύο ενήλικοι γιοι του οι οποίοι κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα, πιθανότατα θα βρεθεί αντιμέτωπος με αιχμηρές ερωτήσεις σχετικά με τις αμφισβητήσιμες λογιστικές πρακτικές που ένας δικαστής έχει ήδη κρίνει ως δόλιες.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η υπόθεση είναι ένα πολιτικά υποκινούμενο «κυνήγι μαγισσών». Τη Δευτέρα επέκρινε τον δικαστή Αρθουρ Ενγκορον και τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δήλωσε έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου ότι η υπόθεση ήταν μια προσπάθεια να υπονομευθεί η προεδρική του υποψηφιότητα το 2024.

«Είναι πολιτικός πόλεμος, όπως θα το λέγατε, ή πολιτικός πόλεμος του νόμου», είπε καθώς έμπαινε στην αίθουσα του δικαστηρίου.

«Στο τέλος της ημέρας, το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι τα γεγονότα και οι αριθμοί. Οι αριθμοί, φίλοι μου, δεν λένε ψέματα», δήλωσε η Τζέιμς έξω από το δικαστήριο.

«Είμαι βέβαιος ότι ο δικαστής θα με καταδικάσει επειδή πάντα με καταδικάζει» είπε, για να προσθέσει λίγο αργότερα: «Αυτή είναι μια πολύ άδικη δίκη».

Ο Ένγκορον τον επέπληξε δριμύτατα, απειλώντας να διακόψει την κατάθεσή του. «Κύριε Κιζ, μπορείτε να ελέγξετε τον πελάτη σας; Εδώ δεν είναι πολιτική συγκέντρωση. Εδώ είναι δικαστήριο», είπε απευθυνόμενος στον δικηγόρο του Τραμπ.

Οι εισαγγελείς της πολιτείας της Νέας Υόρκης υποστηρίζουν ότι οι μέθοδοι αυτές του επέτρεψαν να κερδίσει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης για δεκάδες εγχειρήματά του. Μεταξύ άλλων κατηγορείται ότι «φούσκωνε» την αξία των γηπέδων γκολφ, των πύργων διαμερισμάτων και άλλων περιουσιακών του στοιχείων για να εξασφαλίζει ευνοϊκή χρηματοδότηση. Ο Τραμπ έχει αρνηθεί ότι έχει διαπράξει αδίκημα.

Σε αντίθεση με τις τέσσερις ποινικές υποθέσεις που αντιμετωπίζει ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024, αυτή η αστική δίκη δεν τον απειλεί με φυλάκιση, καθώς ετοιμάζεται να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Η γενική εισαγγελέας Λετίσια Τζέιμς κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα τον Σεπτέμβριο του 2022, κατηγορώντας τον ίδιο, τα ενήλικα τέκνα του και τον Οργανισμό Τραμπ ότι ψεύδονταν επί μια δεκαετία σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερους όρους τραπεζικών δανείων και ασφάλισης.

Οπως ανέφερε, ο Τραμπ διόγκωσε την περιουσία του κατά 2,23 δισ. δολάρια –και σε μια περίπτωση κατά 3,6 δισ. δολάρια– στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις που δόθηκαν σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, το ρετιρέ στον Πύργο Τραμπ στο Μανχάταν, διάφορα κτίρια γραφείων και γήπεδα γκολφ.

Ο Τραμπ έχει αρνηθεί την παράβαση και έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Τζέιμς και τον δικαστή Αρθουρ Ενγκορον για πολιτική προκατάληψη.

Ο Τραμπ τελεί υπό περιορισμένη εντολή φίμωσης που του απαγορεύει να μιλάει δημοσίως για το δικαστικό προσωπικό, αλλά την έχει παραβιάσει δύο φορές και του έχει επιβληθεί πρόστιμο 15.000 δολαρίων επειδή επιτέθηκε σε δικαστικό υπάλληλο τον οποίο έχει κατηγορήσει για μεροληψία.

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT