Ανάλυση SkyNews: «Ο Μπλίνκεν δεν πέτυχε τους στόχους του στη Μέση Ανατολή»

Ανάλυση SkyNews: «Ο Μπλίνκεν δεν πέτυχε τους στόχους του στη Μέση Ανατολή»

Αν και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων σε χώρες της Μέσης Ανατολής τα τελευταία 24ωρα, έχει λίγα πράγματα να επιδείξει ως αποτελέσματα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων σε χώρες της Μέσης Ανατολής τα τελευταία 24ωρα, έχει λίγα πράγματα να επιδείξει ως αποτελέσματα, σχολιάζει σε ανάλυσή του το βρετανικό SkyNews, σημειώνοντας τους τρεις βασικούς στόχους του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τις επαφές που πραγματοποίησε.

Πρώτος και βασικός στόχος της αμερικανικής διπλωματίας ήταν να πείσει το Ισραήλ να προβεί σε παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα ώστε να υπάρξει περισσότερη είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς. Το σενάριο αυτό έχει απορριφθεί μέχρι στιγμής από το Ισραήλ με την κυβέρνηση της χώρας να διατείνεται ότι πρώτα θα απελευθερωθούν οι όμηροι και μετά θα υπάρξει συζήτηση για παύση της πολεμικής σύγκρουσης. 

Ο δεύτερος στόχος του Μπλίνκεν ήταν να πείσει τις αραβικές χώρες για μια μακροπρόθεσμη λύση στη Γάζα. Ωστόσο, οι Αραβες οικοδεσπότες του απέρριψαν τη συζήτηση για την επόμενη μέρα τη στιγμή που η Γάζα βομβαρδίζεται αδιάκοπα από την ισραηλινή αεροπορία. Επίσης, κομβικό ρόλο για τους Άραβες, πέρα από την κατάσταση στη Γάζα, θα παίξει και ο τερματισμός κάθε επέκτασης των ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. 

Ο τρίτος στόχος των Αμερικανών είναι να μη γενικευτεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Βέβαια, όπως σημειώνει το Sky News, ο Μπλίνκεν συνομίλησε με αξιωματούχους από το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Ιορδανία, το Ιράκ και την Τουρκία που -δημοσίως τουλάχιστον- δεν επιθυμούν επίσης τη γενίκευση. Η Χεζμπολάχ και το Ιράν όμως, που θα μπορούσαν μελλοντικά να κλιμακώσουν αν κρίνουν ότι χρειάζεται, για προφανείς λόγους, δεν ήταν στις επαφές του Μπλίνκεν τα προηγούμενα 24ωρα. 

Εδώ έρχεται ξανά ο πρώτος στόχος, που δεν επετεύχθη, να τροφοδοτήσει τον τρίτο, δηλαδή την πιθανή γενίκευση. Η καταστροφή της Γάζας από το Ισραήλ επιδεινώνει τις γεωπολιτικές διαχωριστικές γραμμές σε όλη την περιοχή, καθιστώντας μια κλιμάκωση όλο και πιο πιθανή. Το Ισραήλ δεν έχει κάνει ποτέ στη Γάζα αυτό που κάνει τώρα. Μέσα σε μία εβδομάδα, έπεσαν τόσες βόμβες στον παλαιστινιακό θύλακα, όσες έριξε ο διεθνής συνασπισμός μέσα σε δύο μήνες στη Μοσούλη για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Η ισραηλινή κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι τα χτυπήματα αυτά γίνονται για στρατιωτικούς λόγους με σκοπό την καταστροφή της Χαμάς, όμως ο αντίκτυπος στην περιοχή από τις πρακτικές αυτές είναι σημαντικός.

Στο πλαίσιο αυτό, το Sky News εκτιμά ότι η αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ είναι καταστροφική για το κύρος των ΗΠΑ στην περιοχή και ευρύτερα. Τα κράτη της περιοχής «βλέπουν» τακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών όσον αφορά το Ισραήλ και την Ουκρανία και, κατά συνέπεια, είναι πιθανό να αδιαφορήσουν μπροστά στις εκκλήσεις της Δύσης να υποστηρίξουν τον πόλεμο. 

Προς το παρόνμ το Ιράν αλλά και οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ, δεν φαίνεται να επιδιώκουν επίπεδο εμπλοκής που θα τους έθετε αντιμέτωπους με την ισχύ δύο αμερικανικών μονάδων αεροπλανοφόρων στη Μεσόγειο και τις αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT