Συνάντηση Μελόνι – Ράμα: «Δύο κέντρα μεταναστών στην Αλβανία, με έξοδα της Ιταλίας»

Συνάντηση Μελόνι – Ράμα: «Δύο κέντρα μεταναστών στην Αλβανία, με έξοδα της Ιταλίας»

Τη φύλαξη των κέντρων θα αναλάβει η αλβανική αστυνομία, ενώ στο εσωτερικό τους θα ισχύει η ιταλική νομοθεσία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτόκολλο για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας σε θέματα μετανάστευσης υπέγραψαν τη Δευτέρα η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι και ο Αλβανός ομόλογός της, Εντι Ράμα.

Μετά το τέλος της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι «πρόκειται να δημιουργηθούν σε αλβανικό έδαφος δυο κέντρα για τη διαχείριση των παράτυπων μεταναστών, με έξοδα της Ιταλίας».

Οπως ανέφερε, θα έχουν συνολική χωρητικότητα 3.000 ατόμων, για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την εξέταση αιτημάτων ασύλου καθώς και ενδεχόμενη απέλαση. «Η πρωτοβουλία δεν αφορά γυναίκες που κυοφορούν, ανήλικα και άλλες προστατευόμενες κατηγορίες», πρόσθεσε η Τζόρτζια Μελόνι.

Υπογράμμισε δε ότι «τη φύλαξη των κέντρων θα αναλάβει η αλβανική αστυνομία, ενώ στο εσωτερικό τους θα ισχύει η ιταλική νομοθεσία» και ότι «αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν την άνοιξη του 2024».

«Είμαι ικανοποιημένη, πρόκειται για συμφωνία ευρωπαϊκής πνοής η οποία αποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία τριακοσίων εξήντα μοιρών, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «υπάρχουν ιδιαίτερα ιστορικά, πολιτισμικά και συγκινησιακά στοιχεία που συνδέουν τη χώρα του με την Ιταλία» και ότι «μια τέτοια συμφωνία δεν θα μπορούσε να υπογραφεί με καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

«Οταν η Ιταλία καλεί σε στήριξη, η Αλβανία απαντά. Θέλουμε να βοηθήσουμε στη διαχείριση, με λίγο μεγαλύτερη πνοή, της δύσκολης αυτής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ιταλία. Οταν μπαίνεις στην Ιταλία, μπαίνεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και η γεωγραφία, για την Ιταλία, μετατράπηκε σε κατάρα», δήλωσε ο Ράμα.

Τόνισε, τέλος, ότι η ιδέα για τη συγκεκριμένη συμφωνία προέκυψε όταν η Τζόρτζια Μελόνι βρισκόταν σε διακοπές στην Αλβανία, περίοδο κατά την οποία «οι ειδήσεις για αποβιβάσεις μεταναστών στην Ιταλία ήταν ασταμάτητες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT