Ο Ιρανός πρόεδρος θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία

Ο Ιρανός πρόεδρος θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ιρανού αρχηγού κράτους από τότε που η Τεχεράνη και το Ριάντ έθεσαν τέρμα σε χρόνια εχθρότητας

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι θα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία την Κυριακή, ανέφερε τη Δευτέρα ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Etemadonline, στην πρώτη επίσκεψη Ιρανού αρχηγού κράτους από τότε που η Τεχεράνη και το Ριάντ έθεσαν τέρμα σε χρόνια εχθρότητας.

«Ο πρόεδρος Ραΐσι θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC) στο Ριάντ, όπου θα συζητηθεί το θέμα της Παλαιστίνης», ανέφερε ο ιρανικός ιστότοπος. Η διάσκεψη πραγματοποιείται με αφορμή την ανάφλεξη στη Γάζα. 

Tον περασμένο Μάρτιο, οι δυο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία εξομάλυνσης με πρωτοβουλία της Κίνας. 

Η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν διέκοψαν τις σχέσεις τους πριν από επτά χρόνια, μετά την επίθεση εναντίον σαουδαραβικών διπλωματικών αποστολών που είχαν πραγματοποιήσει διαδηλωτές στην ιρανική Ισλαμική Δημοκρατία έπειτα από την εκτέλεση από το Ριάντ ενός διάσημου ιερωμένου, του Νιμρ αλ-Νιμρ.

Το σιιτικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία βρίσκονται παραδοσιακά σε ανταγωνισμό για την επιρροή στον μουσουλμανικό κόσμο. Οι Ιρανοί έχουν ασκήσει σκληρή κριτική στους Σαουδάραβες για τη σχέση τους με τις ΗΠΑ. Οι δύο χώρες έχουν, επίσης, υποστηρίξει αντίπαλες δυνάμεις στα μέτωπα της Υεμένης, της Συρίας, του Λιβάνου και του Ιράκ.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT