Μεσανατολικό: Βαρομετρικό χαμηλό μεταξύ Φιντάν – Μπλίνκεν

Μεσανατολικό: Βαρομετρικό χαμηλό μεταξύ Φιντάν – Μπλίνκεν

Για Γάζα και Σουηδία συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και ΗΠΑ κατά τη συνάντησή τους στην Αγκυρα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε ψυχρό κλίμα και χωρίς να γίνουν κοινές δηλώσεις ολοκληρώθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, με βασικό θέμα τις εξελίξεις στη Γάζα, αλλά και το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οι δύο πλευρές φαίνεται πως συζήτησαν διάφορες φόρμουλες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούν οι τρομοκράτες της Χαμάς, την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με την παράλληλη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο κ. Μπλίνκεν στις δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Εσένμπογα της Αγκυρας λίγο πριν αναχωρήσει για το Τόκιο δήλωσε πως με τον κ. Φιντάν είχε «μια πολύ καλή, μακροσκελή, παραγωγική συνομιλία». «Το γεγονός ότι η σύγκρουση δεν επεκτάθηκε στην περιοχή αποτελεί επιτυχία», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν, σημειώνοντας ότι έγιναν σημαντικές συνομιλίες με τις χώρες της περιοχής για τη δημιουργία συνθηκών δικαιοσύνης και ειρήνης. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των ομήρων, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο, λέγοντας ότι «επικεντρωνόμαστε έντονα σ’ αυτό». «Ημασταν ξεκάθαροι όσον αφορά την εξτρεμιστική βία. Οι Ισραηλινοί έχουν δώσει υποσχέσεις, θα παρακολουθούμε στενά», κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος επίσης στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο ένταξης. «Πιστεύω ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Την ίδια άποψη έχει και η Τουρκία», είπε.

Σύμφωνα με τις τουρκικές διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση του κ. Μπλίνκεν με τον κ. Φιντάν η τουρκική πλευρά «τόνισε την ανάγκη να αποτραπεί το Ισραήλ από το να στοχεύει αμάχους και να εκτοπίζει ανθρώπους στη Γάζα και να κηρύξει αμέσως πλήρη κατάπαυση του πυρός».

Δίνοντας πληροφορίες για τη συνάντηση, η διπλωματική πηγή είπε: «Η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφωνούν για την ανάγκη αποτροπής ζημιών στους αμάχους στη Γάζα, την ανάγκη παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ στη σημερινή συνάντηση τονίστηκε επίσης η ανάγκη συνεργασίας για μια λύση δύο κρατών». Σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές, κατά τη συνάντηση ο κ. Φιντάν επέστησε την προσοχή του κ. Μπλίνκεν στο γεγονός ότι οι βομβαρδισμοί πολιτικών στόχων και η καταστροφή υποδομών στη Γάζα είναι απαράδεκτοι.

Στο τραπέζι η απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, η κατάπαυση του πυρός και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Κατά τη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, σημειώθηκε ότι συζητήθηκαν επίσης η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της ένταξης της Σουηδίας, καθώς και διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

Πάντως, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera φέρεται να υποστηρίζει πως Τούρκοι αξιωματούχοι πίεσαν τις ΗΠΑ για «άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ΗΠΑ κάλεσαν τους Τούρκους αξιωματούχους να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη Χαμάς για να απελευθερώσει Ισραηλινούς κρατουμένους. Τούρκοι αξιωματούχοι, από την άλλη πλευρά, εξέφρασαν την άποψη ότι η ανταλλαγή κρατουμένων θα πρέπει να είναι αμοιβαία και ότι το Ισραήλ πρέπει επίσης να απελευθερώσει Παλαιστινίους κρατουμένους.

Το Al Jazeera ανέφερε ότι η Αγκυρα προσφέρθηκε να ενεργήσει ως εγγυήτρια δύναμη για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε διεθνή εποπτεία της εκεχειρίας.

Η τουρκική αστυνομία έκανε το μεσημέρι της Κυριακής χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού προκειμένου να διαλύσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπέρ των Παλαιστινίων, όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στην αμερικανική βάση του Ιντσιρλίκ, στα Αδανα. Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η ισλαμιστικού προσανατολισμού τουρκική ΜΚΟ «ΙΗΗ Ιδρυμα ανθρωπιστικής βοήθειας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT