ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Προσηλωμένη στο σχέδιο δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποστολή βοήθειας στη Γάζα στη βάση και της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εμφανίστηκε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώπιον των πρέσβεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες. Η πρόεδρος της Κομισιόν, άλλωστε, δεσμεύθηκε για ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους ύψους 25 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας το ποσό συνολικά σε 100 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στην ανάπτυξη «θαλάσσιου διαδρόμου» από την Κύπρο, ώστε η βοήθεια της Ε.Ε. να φτάσει σε αμάχους, καθώς αυτή η βοήθεια «μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για χιλιάδες Παλαιστινίους».
Η φετινή διάσκεψη των πρέσβεων της Ε.Ε. έδωσε μια ακόμα αφορμή να παρατηρηθεί αλλαγή τόνου και ρητορικής εκ μέρους της προέδρου της Κομισιόν σε ό,τι αφορά την εξελισσόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, καθώς φαίνεται πλέον να ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις φωνές Ευρωπαίων ηγετών, όπως του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, που πιέζουν για «παύσεις» της ισραηλινής αντεπίθεσης στη Γάζα, εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικής κρίσης.
Η Φον ντερ Λάιεν –που είχε επικριθεί στην αρχή της κρίσης για παράλειψη έκκλησης για συμμόρφωση του Ισραήλ στο διεθνές δίκαιο– τόνισε χθες ότι «ενώ το Ισραήλ έχει δικαίωμα να πολεμά τη Χαμάς, είναι επίσης απαραίτητο να προσπαθήσει να αποφύγει απώλειες αμάχων». Την προηγούμενη εβδομάδα άλλωστε κατά τη συνάντησή της με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο, η πρόεδρος της Κομισιόν είχε επικεντρωθεί αποκλειστικά στην «ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα», χωρίς να αναφερθεί στο Ισραήλ.
Ενόψει της διάσκεψης ειρήνης, που διοργανώνει ο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι την Πέμπτη, όπου θα παραστεί και η ίδια, η Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποστολής διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης υπό τα Ηνωμένα Εθνη στη Γάζα, που «δεν μπορεί να είναι καταφύγιο για τρομοκράτες», ούτε να ελέγχεται από τη Χαμάς, καθώς και στην ανάγκη αποτροπής κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τους πρέσβεις της Ε.Ε. να συνεχίσουν τις επαφές τους με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, ενώ πρόσθεσε ότι κάθε προοπτική ειρήνης θα πρέπει να βασιστεί στη λύση των δύο κρατών.