Bloomberg: Οι ΗΠΑ διπλασιάζουν το πυραυλικό αμυντικό οπλοστάσιο του Ισραήλ Iron Dome

Bloomberg: Οι ΗΠΑ διπλασιάζουν το πυραυλικό αμυντικό οπλοστάσιο του Ισραήλ Iron Dome

Το Ισραήλ θα μπορέσει να διπλασιάσει το οπλοστάσιο των εκτοξευτών με το νομοσχέδιο αξίας 14,3 δισ. δολαρίων

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ θα μπορέσει να διπλασιάσει το οπλοστάσιο των εκτοξευτών Iron Dome, στο πλαίσιο ενός αμερικανικού νομοσχεδίου προϋπολογισμού 14,3 δισ. δολαρίων που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Βεβαίως, για να υλοποιηθεί αυτό πρέπει να γίνει νόμος, κάτι που θα συμβεί μόνο εάν εγκριθεί περαιτέρω από τη Γερουσία και υπογραφεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η οικονομική βοήθεια περιλαμβάνει κεφάλαια για τη δημιουργία έως και 100 εκτοξευτών Iron Dome, που είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των εγκατεστημένων συστημάτων, καθώς και για την παραγωγή τουλάχιστον 14.000 πυραύλων αναχαίτισης Tamir.

Οπως εξηγεί το πρακτορείο, το σύστημα Iron Dome που λειτουργεί το Ισραήλ αποτελείται από 10 συστοιχίες τριών έως τεσσάρων εκτοξευτών πυραύλων, καθένας από τους οποίους φέρει 20 πυραύλους Tamir.

Σύμφωνα με τον Ουές Ράμποου, αναλυτή στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών των ΗΠΑ (CSIS), που μίλησε στο Bloomberg, η βοήθεια των ΗΠΑ θα επιτρέψει στο Ισραήλ να αναπτύξει περίπου 25 ακόμη συστοιχίες Iron Dome, με από τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές έκαστη.

Ταυτόχρονα, ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι μέρος των κονδυλίων θα μπορούσε να δαπανηθεί για την αντικατάσταση παλιού εξοπλισμού αντί για τη δημιουργία νέου.

Η ανάπτυξη πρόσθετου εξοπλισμού, επισημαίνει το πρακτορείο, είναι επωφελής για την ισραηλινή εταιρεία που ανέπτυξε το Iron Dome, τη Rafael, καθώς και την αμερικανική εταιρεία RTX, ιδιοκτήτη των Raytheon και Pratt & Whitney, η οποία θα προμηθεύει εξαρτήματα για τους πυραύλους.

Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι τον Μάρτιο του 2014 οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ υπέγραψαν μια κοινή συμφωνία παραγωγής που επιτρέπει την κατασκευή αυτών των εξαρτημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις 3 Νοεμβρίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων στήριξε με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο που πρότειναν οι Ρεπουμπλικάνοι για τη χορήγηση 14,3 δισ. δολαρίων σε βοήθεια στο Ισραήλ, η οποία δεν περιλαμβάνει υποστήριξη για την Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Ανω Βουλή, Τσακ Σούμερ, δήλωσε ότι η Γερουσία δεν θα εξετάσει τη «βαθιά εσφαλμένη πρόταση» των Ρεπουμπλικανών. Το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου (OMB), με τη σειρά του, προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο εάν συμφωνηθεί με την τρέχουσα μορφή του και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, εξαιτίας του ότι διαχωρίζει τη βοήθεια στο Ισραήλ από την ενίσχυση της Ουκρανίας.

Πηγή: Bloomberg, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT