Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Γάζα – Στη Μέση Ανατολή ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Γάζα – Στη Μέση Ανατολή ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Ηταν ένας ολόκληρος μήνας σφαγής, αδιάκοπου πόνου, αιματοχυσίας, καταστροφής, οργής και απελπισίας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Φόλκερ Τουρκ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ άρχισε σήμερα πενθήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή για να συζητήσει με κυβερνητικούς αξιωματούχους και την κοινωνία των πολιτών σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα καθώς κλιμακώνεται η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

«Ηταν ένας ολόκληρος μήνας σφαγής, αδιάκοπου πόνου, αιματοχυσίας, καταστροφής, οργής και απελπισίας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Τουρκ. «Παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων βρίσκονται στη ρίζα αυτής της κλιμάκωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην εξεύρεση μιας διεξόδου απ’ αυτή τη δίνη του πόνου».

Ο Τουρκ βρίσκεται σήμερα στο Κάιρο και θα επισκεφθεί αύριο, Τετάρτη, τη Ράφα, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με τη Γάζα, πριν ταξιδέψει μεθαύριο, Πέμπτη, στο Αμμάν, ανακοινώθηκε από το γραφείο του.

Κομμένη στα δύο η Γάζα

Υστερα από τη νύχτα των πιο σφοδρών, μέχρι στιγμής, βομβαρδισμών του Ισραήλ, οι χερσαίες δυνάμεις του υποστηρίζουν ότι έχουν ολοκληρώσει την περικύκλωση του βόρειου τμήματος της Γάζας και ετοιμάζονται για μια πλήρους ισχύος επιδρομή προς το κέντρο της ομώνυμης πόλης.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, σημείωσε ότι ο στρατός έχει πρακτικά κόψει τη Λωρίδα στα δύο, περικυκλώνοντας το βόρειο τμήμα της, όπου βρίσκεται και η πόλη της Γάζας. «Τώρα θα αρχίσουμε να συγκλίνουμε προς τον εχθρό», δήλωσε ο Χεχτ, διευκρινίζοντας: «Εννοώ ότι αυτό θα γίνει και στην επιφάνεια του εδάφους και κάτω από το έδαφος» – αναφορά στα υπόγεια τούνελ της Χαμάς. Σε άλλες δηλώσεις του, χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν στην περιοχή, πέραν των δύο αεροπλανοφόρων με τις αρμάδες τους, και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο προς αποτροπή του Ιράν και της ισχυρής οργάνωσης του Λιβάνου, Χεζμπολάχ.

Ξεπερνούν τους 10.000 οι νεκροί στον θύλακο

Από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις Αρχές του Ισραήλ, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι από την ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχοι την ημέρα της άνευ προηγουμένου επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς.

Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς χθες Δευτέρα, τουλάχιστον 10.022 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 4.000 και πλέον παιδιών, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τους καταστροφικούς βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού από τον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT