ΗΠΑ – ΝΑΤΟ: Καταδικάζουν την απόσυρση της Ρωσίας από συμφωνία – ορόσημο του Ψυχρού Πολέμου

ΗΠΑ – ΝΑΤΟ: Καταδικάζουν την απόσυρση της Ρωσίας από συμφωνία – ορόσημο του Ψυχρού Πολέμου

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τόνισαν μάλιστα ότι σκοπεύουν να αναστείλουν τη λειτουργία της συνθήκης για όσο διάστημα χρειαστεί

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καταδίκασαν την Τρίτη την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τις συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, η οποία αποτέλεσε συνθήκη – ορόσημο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, προσθέτοντας ότι σκοπεύουν να αναστείλουν τη λειτουργία της συνθήκης για όσο διάστημα χρειαστεί.

«Οι σύμμαχοι [του ΝΑΤΟ] καταδικάζουν την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ενοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) και τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας που είναι αντίθετος με τους στόχους της Συνθήκης. Η απόσυρση της Ρωσίας είναι η τελευταία σε μια σειρά ενεργειών που υπονομεύει συστηματικά την ευρω- Ατλαντική ασφάλεια», ανέφερε το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του.

«Ως εκ τούτου, λοιπόν, τα κράτη – μέλη σκοπεύουν να αναστείλουν τη λειτουργία της Συνθήκης CFE για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τα δικαιώματά τους βάσει του διεθνούς δικαίου. Αυτή είναι μια απόφαση που υποστηρίζεται πλήρως από όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ».

Νωρίτερα την Τρίτη, η Ρωσία αποσύρθηκε επίσημα από την εν λόγω συνθήκη ορόσημο για την ασφάλεια, η οποία περιόριζε βασικές κατηγορίες συμβατικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Η Μόσχα κατηγόρησε μάλιστα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υπονόμευσαν την ασφάλεια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο μέσω της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

Πηγή: Reuters, Wall Street Journal

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT