Επίσκεψη κορυφαίου Αμερικανού αξιωματούχου στον Λίβανο

Επίσκεψη κορυφαίου Αμερικανού αξιωματούχου στον Λίβανο

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Αμος Χόχσταϊν ζήτησε, από το έδαφος του Λιβάνου το οποίο επισκέφθηκε, να επικρατήσει «ηρεμία» στα σύνορα με το Ισραήλ

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Αμος Χόχσταϊν ζήτησε σήμερα από τη Βηρυτό να «επιστρέψει η ηρεμία» στα νότια σύνορα του Λιβάνου, όπου τις τελευταίες εβδομάδες μαίνονται ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να ενταθεί και να επεκταθεί στον Λίβανο ο πόλεμος της Γάζας», είπε ο Χόχσταϊν μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του λιβανέζικου κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι. «Η αποκατάσταση της ηρεμίας στα νότια σύνορα είναι βασική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και θα έπρεπε να είναι η απόλυτη προτεραιότητα τόσο για τον Λίβανο όσο και για το Ισραήλ», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο ισραηλινός στρατός και η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά σχεδόν καθημερινά μετά τις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χεζμπολάχ βάζει στο στόχαστρο κυρίως θέσεις του ισραηλινού στρατού κοντά στα σύνορα. Το Ισραήλ απαντά βομβαρδίζοντας περιοχές του νοτίου Λιβάνου.

Μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 83 άνθρωποι από την πλευρά του Λιβάνου και οκτώ από την πλευρά του Ισραήλ. Μεταξύ των νεκρών στον Λίβανο είναι 61 μαχητές της Χεζμπολάχ και τουλάχιστον 11 άμαχοι.

Ο Χόχσταϊν υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοσθεί η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία υιοθετήθηκε μετά τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ το 2006 και καλεί τη λιβανέζικη κυβέρνηση να επεκτείνει τον έλεγχό της σε όλο το έδαφος της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT