Ισραήλ: Αρχαιολόγοι βοηθούν στην ταυτοποίηση των θυμάτων της Χαμάς

Ισραήλ: Αρχαιολόγοι βοηθούν στην ταυτοποίηση των θυμάτων της Χαμάς

«Οι αρχαιολογικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σε αρχαίες τοποθεσίες είναι παρόμοιες με τις μεθόδους που εφαρμόζονται εδώ»

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ έχει επιστρατεύσει και αρχαιολόγους για να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των λειψάνων ορισμένων από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς πριν ένα μήνα στα νότια της χώρας. 

Μέχρι τώρα, αρχαιολόγοι έχουν ερευνήσει λεπτομερώς καμένα σπίτια σε κιμπούτς όπου δολοφονήθηκαν οικογένειες και έχουν επίσης ελέγξει καμένα αυτοκίνητα κοντά στον χώρο του μουσικού φεστιβάλ όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων, έως τώρα έχουν εντοπισθεί τα λείψανα τουλάχιστον 10 αγνοούμενων.

«Οι αρχαιολογικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σε αρχαίες τοποθεσίες είναι παρόμοιες με τις μεθόδους που εφαρμόζονται εδώ. Ωστόσο, είναι άλλο πράγμα να αποκαλύπτεις λείψανα καταστροφής 2.000 ετών και άλλο πράγμα –σπαρακτικό και ακατανόητο– να εκτελείς το σημερινό έργο αναζητώντας στοιχεία για τις αδελφές και τους αδελφούς μας σε οικισμούς», τονίζεται σε ανακοίνωση της Αρχής. 

Ενα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων αποτύπωνε μια ομάδα αρχαιολόγων και στρατιωτών να ερευνά μέσα σε κατεστραμμένα σπίτια στο κιμπούτς Μπέερι. Οι ειδικοί φαίνονται να εξετάζουν προσεκτικά τη στάχτη και άλλα απανθρακωμένα συντρίμμια στο πάτωμα ενώ αφαιρούν προσωπικά αντικείμενα μέσα από ένα κόσκινο.

«Πιστεύω και ελπίζω ότι βρήκαμε τον αγνοούμενο πατέρα. Στο ίδιο σπίτι, βρήκαμε πολλά πτώματα τρομοκρατών μαζί με τα όπλα τους. Υπήρχε πολύ αίμα, μιλάμε για σοκαριστικά πράγματα που δεν πρέπει να περιγραφούν εδώ», ακούγεται να λέει ένας από τους αρχαιολόγους.

Στις 7 Οκτωβρίου, περίπου 1.500 ένοπλοι της Χαμάς επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ εν μέσω καταιγισμού ρουκετών από την πλευρά της Γάζας. Οι εξτρεμιστές δολοφόνησαν εκατοντάδες αμάχους σε κιμπούτς αλλά και στο υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ Supernova.

Ο ΟΗΕ έχει αναφέρει ότι τα ονόματα 1.159 Ισραηλινών και ξένων υπηκόων που σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 828 αμάχων, έχουν δοθεί μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα από τις ισραηλινές αρχές. Αλλοι 242 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περίπου 30 παιδιά, έχουν απαχθεί από τη Χαμάς.

Με πληροφορίες από BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT