Νέα Υόρκη: Ενας κόσμος μόνο για την ελίτ

Νέα Υόρκη: Ενας κόσμος μόνο για την ελίτ

Νέες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πλούσιων κατοίκων της Νέας Υόρκης προκειμένου να μη συγχρωτίζονται με το πλήθος

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ωραία εποχή να είναι κανείς πλούσιος στη Νέα Υόρκη. Την ώρα που τα οικονομικά βάρη της καθημερινότητας καθίστανται ολοένα και πιο δυσβάστακτα για τους περισσότερους κατοίκους της μεγαλούπολης, νέα κατηγορία ιδιωτικών υπηρεσιών έχει κάνει την εμφάνισή της, δημιουργώντας ένα ιδιότυπο αόρατο ταξικό τείχος στην πόλη. Μεταξύ των υπηρεσιών αυτών ξεχωρίζουν νέα ιδιωτικά κλαμπ, με πολύ αυστηρά κριτήρια εισόδου, ειδικευμένοι οικιακοί βοηθοί, ειδικοί του ιματισμού, ελικόπτερα σε μόνιμη αναμονή για τη μεταφορά μελών και υπηρεσίες πλειστηριασμού κρατήσεων στα καλύτερα εστιατόρια της Νέας Υόρκης. Οι ευκολίες αυτές –πάντα έναντι παχυλής αμοιβής– μεταμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι κροίσοι δειπνούν, γυμνάζονται, επισκέπτονται τον γιατρό, φροντίζουν τα παιδιά τους, βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους και κυκλοφορούν. Ολα αυτά με έναν και μόνο στόχο: να συνευρίσκονται όσο το δυνατόν λιγότερο με το πλήθος.

Παρότι οι πλούσιοι πάντα επεδίωκαν να αποφεύγουν τις δυσχέρειες της αστικής διαβίωσης, η νέα τάση είναι διαφορετική. Δεν είναι πια απαραίτητο να είναι κανείς δισεκατομμυριούχος –απλά ένας καθημερινός πλούσιος κάτοικος της πόλης– για να απολαύσει την εμπειρία της Νέας Υόρκης από τη σκοπιά του μεγιστάνα. Η ζήτηση για υπηρεσίες οικιακών βοηθών 24ωρης βάρδιας εκτοξεύθηκε μετά το 2020. Η αμοιβή οικονόμου βρίσκεται στα 45 δολάρια την ώρα, από 30 πριν από την πανδημία. Ορισμένες οικογένειες που διατηρούν μόνιμο προσωπικό σε δύο ή και παραπάνω εξοχικές κατοικίες και σε σκάφη αναψυχής, αναγκάζονται να προσλάβουν διαχειριστή του προσωπικού, ένα είδος σύγχρονου επιστάτη, ο ετήσιος μισθός του οποίου κυμαίνεται γύρω στις 350.000 δολάρια. Ο ετήσιος μισθός ιδιωτικού σεφ βρίσκεται στις 150.000 δολάρια. Εταιρεία ελικοπτέρων εξασφαλίζει τη μετακίνηση της ελίτ από την πόλη προς τα τοπικά αεροδρόμια, όπου σταθμεύουν τα ιδιωτικά τζετ.

Οσοι πάλι επιθύμησαν τη βοή του πλήθους και θέλουν διακαώς να δειπνήσουν σε ένα από τα εστιατόρια του Μανχάταν, όπου μία κράτηση πρέπει να πραγματοποιηθεί μήνες πριν, μπορούν να καταφύγουν σε συνδρομητική (20.000 εφάπαξ συνδρομή, 10.000 ετήσιο κόστος ανανέωσης) ιστοσελίδα πλειστηριασμού τραπεζιών. Πρόσφατη ανάρτηση προσέφερε τραπέζι στο διάσημο εστιατόριο Carbone έναντι 450 δολαρίων, με την τιμή του γεύματος να μην περιλαμβάνεται στο ποσόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT