Η επιδρομή στην «καρδιά» της Γάζας και οι θολές δηλώσεις για την επόμενη ημέρα

Η επιδρομή στην «καρδιά» της Γάζας και οι θολές δηλώσεις για την επόμενη ημέρα

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη «μητέρα των μαχών», την πιο σκληρή, ίσως, της ήδη αποτρόπαια αιματηρής σύγκρουσης, την ώρα που οι δηλώσεις Νετανιάχου για επ΄ αόριστον έλεγχο στη Γάζα προκαλούν περαιτέρω αβεβαιότητα, αλλά και την αντίθεση των ΗΠΑ

5' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπό τη διοίκηση της Χαμάς παλαιστινιακό υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι «σπίτια πολιτών» στην πόλη της Γάζας βομβαρδίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα. Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, Wafa, ανέφερε ότι «δεκάδες» πολίτες σκοτώθηκαν από τα πλήγματα στην πόλη της Γάζας και σε άλλες περιοχές της Λωρίδας.

Ο στρατός του Ισραήλ βρίσκεται «στην καρδιά της πόλης της Γάζας», έχοντας μόλις συμπληρώσει έναν μήνα αιματηρών συγκρούσεων, οι οποίες ξεκίνησαν με την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι τα στρατεύματά του «εισέβαλαν σε πλήρη συντονισμό μεταξύ των χερσαίων, εναέριων και θαλάσσιων δυνάμεων».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι τα στρατεύματα περικυκλώνουν και «επιχειρούν μέσα» στην πόλη της Γάζας, καλώντας τους κατοίκους να «να πάνε νότια».

Οι ισραηλινές δυνάμεις είναι πλέον εγκατεστημένες σε κάποιες από τις πιο πυκνοδομημένες περιοχές της πόλης. Ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα να επιχειρούν κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, αρκετά νότια του κέντρου της πόλης, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ έχει πλέον περικυκλώσει ολόκληρη την περιοχή.

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη «μητέρα των μαχών», την πιο σκληρή, ίσως, της ήδη αποτρόπαια αιματηρής σύγκρουσης.

Θα καταρρεύσει το προπύργιο;

Η επιδρομή στην «καρδιά» της Γάζας και οι θολές δηλώσεις για την επόμενη ημέρα-1

Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους τόσο για τον άμαχο πληθυσμό όσο και για τον ισραηλινό στρατό, μίας σύγκρουσης εντός τους οικιστικού ιστού της πόλης της Γάζας.

Η Χαμάς, η οποία προετοιμάζεται εδώ και χρόνια για αυτή τη σύγκρουση, μεταξύ άλλων, κατασκευάζοντας υπόγειο δίκτυο σηράγγων, κατηγορείται από το Ισραήλ πως χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες τον άμαχο πληθυσμό.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι 14.000 «τρομοκρατικοί στόχοι» και 100 σήραγγες καταστράφηκαν τον πρώτο μήνα της σύγκρουσης.

Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι η πόλη της Γάζας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

«Η Γάζα είναι η μεγαλύτερη τρομοκρατική βάση που έχει χτιστεί ποτέ από τον άνθρωπο», δήλωσε ο Γκάλαντ.

Θεωρείται το μεγαλύτερο προπύργιο της Χαμάς, γεμάτο καταφύγια. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι κάποια από αυτά βρίσκονται κάτω από μεγάλα νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου της πόλης, του Αλ Σιφά. Κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για επερχόμενη μεγαλύτερη αιματοχυσία.

Ασαφές σχέδιο

Η επιδρομή στην «καρδιά» της Γάζας και οι θολές δηλώσεις για την επόμενη ημέρα-2

Σε αυτή την κρίσιμη για τη σύγκρουση στιγμή, με «θολά» σχόλια σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο ABC News τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έδωσε τροφή για νέα σενάρια σχετικά με την επόμενη ημέρα στη μετασυγκρουσιακή Γάζα.

Είπε ότι το Ισραήλ θα αναλάβει «τη συνολική ευθύνη ασφάλειας» στον παλαιστινιακό θύλακο, προκαλώντας άμεσα την αντίδραση του Λευκού Οίκου, ο οποίος αποδοκίμασε κάθε σχέδιο «ανακατάληψης της Γάζας», τονίζοντας πως δεν συνιστά σωστή επιλογή.

Οι Ηνωμένες έχουν επανειλημμένα επικρίνει το Ισραήλ για ασάφεια ως προς το σχέδιό του για την επόμενη ημέρα στη Γάζα.

Εν τω μεταξύ, τις δηλώσεις Νετανιάχου ανέλαβε να αποσαφηνίσει ο Ρον Ντέρμερ, υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, μιλώντας στο BBC τόνισε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα διασφαλίσει ότι ο θύλακος θα παραμείνει αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή.

Σημείωσε ακόμη ότι ο στρατός θα διεξαγάγει εκεί επιχειρήσεις ασφαλείας για την καταπολέμηση, όπως είπε, κάθε νέας τρομοκρατικής απειλής. Ανέφερε τέλος, ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να ανακαταλάβει ούτε να κυβερνήσει την περιοχή.

Τα σενάρια

Οπως έγραφε σήμερα η «Κ», η διατύπωση Νετανιάχου ήταν σκόπιμα ασαφής, αφήνοντας το πεδίο ανοιχτό σε διάφορα σενάρια.

Στο πιο ακραίο από αυτά, το Ισραήλ ανακαταλαμβάνει τη Γάζα, από την οποία αποχώρησε το 2005, και την προσαρτά, όπως συνιστούν οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί συνεταίροι του Νετανιάχου. Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου προϋποθέτει τη βίαιη εκτόπιση μεγάλου μέρους ή και όλων των Παλαιστινίων από τη Γάζα, πράγμα που θα διακινδύνευε τη ρήξη ακόμη και με φιλικά προς το Ισραήλ αραβικά κράτη, πρωτίστως με την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Κατά μία πιο ρεαλιστική εκδοχή, το Ισραήλ θα συνεργαζόταν με μια πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη που θα ερχόταν στη Γάζα μετά τη λήξη του πολέμου με απόφαση του ΟΗΕ και σημαντικό ρόλο κρίσιμων αραβικών κρατών, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Κατάρ, τα Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, οι Αραβες ηγέτες με τους οποίους συναντήθηκε στο Αμμάν ο Μπλίνκεν το Σαββατοκύριακο του ξεκαθάρισαν ότι δεν εννοούν να αναλάβουν τέτοιο βάρος και να εμφανιστούν ως συνεργάτες της ισραηλινής κατοχής, επιμένοντας ότι το άμεσο ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός για να σταματήσει η αιματοχυσία.

Το τρίτο σενάριο που συζητείται είναι η παράδοση της διοίκησης της Λωρίδας στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία θα συνεργάζεται στο πεδίο της ασφάλειας με το Ισραήλ, όπως συμβαίνει στη Δυτική Οχθη. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ είχε απορρίψει κατηγορηματικά αυτή την εκδοχή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν σκοπεύουμε να μπούμε στη Γάζα πάνω σε ένα ισραηλινό άρμα μάχης». Ωστόσο, κατά παράδοξο τρόπο, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε στον Μπλίνκεν ότι θα ήταν διατεθειμένος να αναλάβει τη Γάζα εάν κινείτο η πολιτική διαδικασία για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα προϋποθέτει ότι η Χαμάς θα εκμηδενιστεί από τον ισραηλινό στρατό, ότι ο Αμπάς θα εξακολουθεί να ηγείται μιας παντελώς απαξιωμένης Παλαιστινιακής Αρχής και ότι ο Νετανιάχου θα επιβιώσει πολιτικά αυτού του πολέμου – τρία τεράστια ερωτήματα, κατά σειρά αύξοντος μεγέθους.

Δεκάδες νεκροί και στη νότια Γάζα

Η επιδρομή στην «καρδιά» της Γάζας και οι θολές δηλώσεις για την επόμενη ημέρα-3

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες τον κόσμο να εγκαταλείψει την πόλη της Γάζας και το βόρειο τμήμα της Λωρίδας, ωστόσο χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν.

Την Τρίτη, οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι 600.000 άνθρωποι ζούσαν ακόμη «στη Γάζα και στις βόρειες περιοχές».

Νωρίτερα, υπήρχαν αναφορές για δεκάδες νεκρούς από αεροπορικές επιδρομές στις πόλεις Χαν Γιουνίς, Ράφα και Ντέιρ αλ Μπαλάχ της νότιας Γάζας.

Συνολικά, περισσότεροι από 10.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 4.100 παιδιά. Στο Ισραήλ, 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό ομηρία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι το «επίπεδο θανάτου και πόνου» στη σύγκρουση Ισραήλ – Γάζας είναι «δύσκολο να κατανοηθεί».

Ενώ ο εκπρόσωπος του οργανισμού Κρίστιαν Λίντμαϊερ δήλωσε ότι έχουν σημειωθεί περισσότερα από 100 πλήγματα σε εγκαταστάσεις υγείας από την έναρξη του πολέμου.

Πίεση από τον αραβικό κόσμο

Με φόντο τα συντρίμμια της Γάζας και με τους νεκρούς να αυξάνονται διαρκώς, η πίεση από τον αραβικό κόσμο για εκεχειρία αυξάνεται.

Ενώ οι ηγέτες των χωρών της ευρύτερης περιοχής επιμένουν πως καμία συζήτηση για την επόμενη ημέρα δεν μπορεί να ξεκινήσει όσο σκοτώνεται άμαχος πληθυσμός και η οργή του κόσμου φουντώνει.

Το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά την εκεχειρία, τονίζοντας πως δεν εμπιστεύεται τη Χαμάς. Προαναγγέλλοντας το ασαφές σχέδιο για ανακατάληψη της Γάζας αύξησε την αβεβαιότητα στην περιοχή.

Επικαλούμενες τους εντεινόμενους φόβους για την περιφερειακή σταθερότητα, η Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες κάλεσαν εκ νέου, όπως αναφέρουν οι New York Times, τις Ηνωμένες Πολιτείες να πιέσουν το Ισραήλ να τερματίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, BBC, New York Times

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT