Κομισιόν: Αναφορά στην υπόθεση Μπελέρη στην έκθεση προόδου της Αλβανίας

Κομισιόν: Αναφορά στην υπόθεση Μπελέρη στην έκθεση προόδου της Αλβανίας

Ειδική αναφορά στην υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη θα περιέχει η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αλβανία που δημοσιεύθηκε σήμερα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης

Ειδική αναφορά στην υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη θα περιέχει η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αλβανία που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η αναφορά στην έκθεση περιλαμβάνεται πάντως στο κεφάλαιο των σχέσεων καλής γειτονίας που θα πρέπει να διατηρεί η Αλβανία ως υποψήφιο κράτος-μέλος και όχι στο κεφάλαιο που αφορά ζητήματα κράτους δικαίου.

Παράλληλα, στο ίδιο κεφάλαιο γίνεται αναφορά και στο θέμα της οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων και στην απόφαση των δύο κυβερνήσεων να παραπέμψουν από κοινού την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη, συγκεκριμένα, η έκθεση σημειώνει ότι «οι σχέσεις με την Ελλάδα παρέμειναν καλές συνολικά, με συνεχείς πολιτικές επαφές. Τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, ιδίως τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας, παραμένουν αντικείμενο διαφοράς στις διμερείς σχέσεις. Η προφυλάκιση ενός νεοεκλεγμένου δημάρχου ελληνικής καταγωγής, ο οποίος συνελήφθη την παραμονή των τοπικών εκλογών και του οποίου η δίκη ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων, έχει προκαλέσει διμερείς εντάσεις και εγείρει σοβαρές ανησυχίες».

Παράλληλα, η έκθεση τονίζει ότι «τα αιτήματά του να του χορηγηθεί ειδική άδεια για να μπορέσει να ορκιστεί έχουν απορριφθεί και το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να συζητήσει για την ανάθεση της σχετικής προσφυγής σε δικαστήριο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο δέχθηκε τον Οκτώβριο να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα της ποινικής δικαστικής διαδικασίας μετά τη σύλληψή του».

Για το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων η έκθεση παράλληλα αναφέρει «ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραπέμψουν από κοινού την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο».

Στο ίδιο υποκεφάλαιο γίνεται αναφορά και στις πολιτικές συναντήσεις. «Τον Δεκέμβριο του 2022, οι υπουργοί Εξωτερικών πραγματοποίησαν επισκέψεις ο ένας στις πρωτεύουσες του άλλου. Τον Σεπτέμβριο του 2022 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η πρώτη κοινή τεχνική συνάντηση στο πλαίσιο μελλοντικής συμφωνίας για τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT